Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić uputio je danas oštru reakciju Delegaciji EU u BiH. 

Oštra reakcija Suljagića na pokušaj Delegacije EU-a da vojnike VRS-a predstavi kao "nevine civile"
Foto: Arhiva

Nakon što je iz Delegacije Europske unije u BiH objavljeno kako je njihova delegacija tokom posjete Bratuncu odala počast "nevino ubijenim civilima", a riječ je zapravo o vojničkom groblju gdje su ukopani pripadnici Vojske Republike Srpske, Suljagić je reagovao. 

"Ovdje su ukopani pojedinci koji su imali vodeću ulogu u zločinima protiv čovječnosti u proljeće i ljeto 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom. Kakva sramota. Pakleno ćete platiti za ovo, imate moju riječ", poručio je direktor Memorijalnog centra Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

"Otpravnik poslova u EU u BiH Adebayo Babajide i diplomati iz EU država članica u BiH otputovali su danas u Bratunac i sastali se s gradonačelnikom Prodanovićem kako bi se upoznali sa situacijom u općini, uključujući aktivnosti izgradnje povjerenja među zajednicama. Također su odali počast nevino ubijenim civilima na tom području od 1992.-95. Empatija i poštovanje prema svim nevinim civilnim žrtvama, kao i prihvaćanje povijesnih i sudski utvrđenih činjenica ključni su za stvaranje okruženja pogodnog za pomirenje", naveli su iz Delegacije EU u objavi na društvenoj mreži X.

Ubrzo nakon toga oglasio se Suljagić na svom X profilu, navodeći kako je apsolutno šokiran.

"Šokiran sam, potpuno šokiran kada vidim službenika EU delegacije kako odaje počast pripadnicima vojske bosanskih Srba na 'Vojničkom groblju' - tu je prava zastava boračke organizacije bosanskih Srba odmah do velikog križa, pod krinkom 'nevinih civila'. Ovdje su ukopani pojedinci koji su imali vodeću ulogu u zločinima protiv čovječnosti u proljeće i ljeto 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom. Kakva sramota. Pakleno ćete platiti za ovo, imate moju riječ", poručio je Suljagić, te dodao:

"Na ovom groblju je pokopan onaj koji je u maju 1992. pogubio članove moje porodice. Izvjesni Adebayo danas je u ime EU BiH izjavio da je on zapravo nedužni civil, a ne krvožedni genocidni manijak koji je kasnije ubijen u legitimnom vojnom angažmanu".