Ćosović: Nisam zapalio Kur'an, "zezao sam se"
Foto: Tuzlanski.ba

Predrag Ćosović, pripadnik Zvezdine navijačke grupe "Četnici sever", osumnjičen za paljenje Kur"ana, izjavio je na saslušanju u policiji "da se samo zezao"!

cetnik-sever

- Samo sam htio da se zezam, nisam palio Kur"an, niti sam pokazivao srednji prst! Pridržao sam knjigu rukama, a upaljač sam prinio kako bih pojačao svjetlost, jer je blic telefona kojim me je fotografisao prijatelj bio slab – rekao je Ćosović u policiji.

On se na saslušanju branio da nije imao namjeru da izaziva nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netrpeljivost.

Sporne fotografije ovaj Beograđanin postavio je prije nekoliko dana na svom profilu na Facebooku. Dan pošto je sporni snimak objavljen, policija je Ćosoviću stavila lisice na ruke!

- Tužilaštvo je podnijelo zahtjev za pokretanje istrage protiv Ćosovića i tražilo od istražnog sudije da mu odredi pritvor, jer je riječ o težem obliku krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje i netrpeljivosti – potvrdio je tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković.

On je objasnio da "teži oblik" podrazumijeva "izlaganje poruzi nacionalnih, etičkih ili vjerskih simbola, kao i oštećenje tuđe stvari i spomen-obilježja".

Osim spornih fotografija, Ćosović je na svom profilu na pogrdan način čestitao praznik svim vjernicima koji slave Bajram.

-Je.o vas Bajram, poslije svega vi kao čestitate, ma mi Srbi smo sami sebi dovoljni. Srećan Bajram, Turci, ne dočekali sljedeći – pisalo je u Ćosovićevoj poruci.

Predrag Ćosović je saslušan kod dežurnog istražnog sudije koji ga je pustio da se u daljem toku postupka brani sa slobode.

Avaz / Tuzlanski.ba