Osnovana radna grupa za evropske integracije iz Federacije BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Današnjom Odlukom, Federalna vlada je osnovala radne grupe za evropske integracije iz Federacije BiH, te utvrdila djelokrug rada i njihov sastav.

Ove radne grupe čine integralan dio radnih grupa koje će biti imenovane u skladu sa Odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH i vršiti poslove iz nadležnosti Vlade FBiH, federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija. Poslove će radne grupe obavljati u skladu sa smjernicama, metodologijama i preporukama federalnih organa uprave iz kojih dolaze, Ureda Vlade FBiH za evropske integracije, a uz saglasnost Ureda premijera FBiH.

Odlukom su, u skladu s potrebama procesa evropskih integracija, osnovane dvije radne grupe - za političke i za ekonomske kriterije, a čine ih predstavnici federalnih organa uprave prema njihovim zakonom utvrđenim nadležnostima.

Radna grupa za ekonomske kriterije sastavljena je od 33 grupe, a svaka je zadužena za konkretnu oblast, kao što su slobodno kretanje roba, radnika i kapitala, javne nabavke, za pravo privrednih društava, intelektualno vlasništvo, konkurencija, finansijske usluge, informaciono društvo i mediji, poljoprivreda i ruralni razvoj, transportna politika, energija, porezna, monetarna i ekonomska politika, i tako dalje.

Predsjedavajući i koordinatori radnih grupa dužni su da obavezno ostvaruju redovnu saradnju sa Uredom Vlade FBiH za evropske integracije s ciljem realizacije zaduženja zbog kojih su radne grupe i osnovane.

Uz praćenje njihovog rada, Ured za EU integracije pruža radnim grupama stručnu podršku kroz donošenje smjernica, instrukcija i drugih dokumenata. Dokumenti koje priprema Ured za EU integracije prenose preporuke i zahtjeve Evropske komisije ili obaveze nastale u procesu implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije.

Propisana je, također, obaveza federalnih organa uprave da, na zahtjev radnih grupa, pruže svu potrebnu stručnu pomoć o pitanjima iz djelokruga njihovog rada.

Ukoliko neka radna grupa ocijeni da je određeno pitanje u nadležnosti druge radne grupe, to pitanje zajednički treba da riješe predsjednici tih radnih grupa, a ako ne mogu postići dogovor, dužni su bez odlaganja o tome obavijestiti Vladu FBiH koja rješava o sukobu nadležnosti. (Tuzlanski.ba)