NP Tuzla sa predstavom "39 stepenica" gostuje po prvi put u Turskoj na sceni Ahmet Vefik Pasha
Foto: Tuzlanski.ba

Narodno pozorište Tuzla od 13. do 17. marta 2015. godine gostuje u Bursi na II Međunarodnom pozorišnom festivalu balkanskih zemalja „Balkan Breeze“.

logo bursaPredstava sa kojom će se NP Tuzla predstaviti na ovom značajnom fesitvalu je „39 STEPENICA“. Autorski tim predstave čine romanopisac John Buchan, slavni holivudski reditelj Alfred Hitchcock, a autor pozorišne adaptacije, ove svojevrsne pozorišne farse, na poznati istoimeni film slavnog Hichcocka, je Patrick Barlow. Režiju je uradila zagrebačka rediteljica Nina Kleflin, i za ovu predstavu uloge je povjerila: Arminu Ćatiću, Ivani Perkunić, Midhatu Kušljugiću i Edisu Žiliću, koji u jednom filmskom ritmu fantastično igraju preko 140 uloga.

Da je postavljanje predstave 39 STEPENICA na repertoar Narodnog pozorišta Tuzla opravdalo sva očekivanja, pored oduševljenja publike predstavom, govore i pozivi za gostovanja, kako u zemlji tako i inostrantsvu, jedan od tih poziva je i poziv iz Turske gdje će se Narodno pozorište Tuzla predstaviti po prvi put. U svojoj bogatoj istoriji Narodno pozorište Tuzla je često gostovalo i izvan državnih granica i na taj način promovisalo svoj rad, svoj grad i svoju državu. Značajna gostovanja u inostranstvu su festivali u Španiji i Sovjetskom Savezu, a u novijoj istoriji pored gostovanja u svim zemljama regiona (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora i Makedonija), predstave NP Tuzla izvođene su na scenama u Americi, Egiptu, Švedskoj, Engleskoj, Italiji, Škotskoj, Poljskoj, Mađarskoj... i sada u Turskoj.

II Međunarodni pozorišni festival balkanskih zemalja se održava od 8 – 22. marta 2015. godine u Bursi i na ovogodišnjem festivalu učestvovat će pored pozorišta iz BiH i pozorišta iz Turske, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Kosova. Želja organizatora ovog Festivala je da bogatstvo različitosti, kao i zajednička istorijska prošlost bosanskih, makedonskih, albanskih, hrvatskih, srpskih, grčkih i bugarskih naroda svima donese radost, a ne patnju. Kao i mnogi drugi Festivali koji se organizuju u drugim gradovima Turske, Festival Državnog kazališta Bursa će balkanskim zemljama poslužiti kao važan most za razvoj međunarodnih odnosa i razvoj mira i kulture koji predstavljaju čvrste temelje svake zemlje.

Termini igranja predstave „39 STEPENICA“ na ovom Međunarodnom Festivalu su subota, 14. mart i nedjelja 15. mart 2015. godine a izvode se u Državnom pozorištu Bursa, na sceni Ahmet Vefik Pasha.