Nova stranka u Bosni i Hercegovini, NES na političkoj sceni
Foto: Tuzlanski.ba

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Starog Grada, potvrdio je za N1 da Nezavisna bosanskohercegovačka lista čiji je predsjednik, uskoro neće postojati.

On je potvrdio osnivanje nove stranke koja će nastati spajanjem NBL-a s A-SDA.

Prvi predsjednik nove stranke bit će Nermin Ogrešević.

”Mi smo otprilike prije 9-10 mjeseci ušli u pregovore na nivou predsjedništva stranaka. A-SDA i NBL prerastaju u Narodni evropski savez i to je jedna nova politička partija. Mislim da je dosta usitnjavanja političkog života u BiH i trebale bi i druge političke partije da jednostavno krenu drugim putem. Ne završava se prča ovim ujedinjenjem, obavili smo još neke razgovore, ali ne bih da licitiram s imenima, a poslije toga ćemo vidjeti i sa drugim zainteresovanim da uđu u ovu priču. Moramo krenuti u ukrupnjavanje”, rekao je.

Hoće li Hadžibajrić biti predsjednik?

”Da bi čovjek gledao da bježi od nečega, gledao bi da bude predsjednik. Treba nekada mlađim ljudima prepustiti da vode. Bosna i Hercegovina nije samo u Sarajevu”, istakao je on.

Budućnost četvorke u Sarajevu?

”Ostajemo u četvorci, apsolutno. Prije svega moramo razjasniti neke stvari, četvorka postaje u Kantonu Sarajevo. Neće biti NBL, ali će biti NES”, najavio je Hadžibajrić. (N1)