Poliovirus je gotovo iskorijenjen u mnogim dijelovima svijeta, ali u posljednje vrijeme predstavlja prijetnju, posebno u zemljama s niskom stopom imunizacije.

Niska stopa vakcinacije u BiH izaziva zabrinutost za pojavu dječije paralize
Foto: Ilustracija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Godišnji izvještaj za 2023. godinu o stanju i aktivnostima u borbi protu poliomijelitisa (dječije paralize), opasne virusne bolesti koja može izazvati trajnu paralizu, javlja Anadolu.

Poliovirus je gotovo iskorijenjen u mnogim dijelovima svijeta, ali u posljednje vrijeme predstavlja prijetnju, posebno u zemljama s niskom stopom imunizacije.

U Bosni i Hercegovini, uprkos naporima, pokrivenost vakcinacijom protiv poliomijelitisa ostaje ispod optimalnog nivoa, što je dovelo do toga da se zemlja smatra visokorizičnom.

Evropski Regionalni odbor za certifikaciju eradikacije poliomijelitisa (RCC) izrazio je zabrinutost zbog činjenice da čak 64 posto populacije živi u područjima gdje je pokrivenost trećom dozom polio vakcine (POL3) ispod 80 posto, što povećava rizik od ponovnog izbijanja bolesti.

Tokom 2023. godine, zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini intenzivno su radile na nadzoru i prijavljivanju sumnjivih slučajeva akutne flakcidne paralize (AFP), što je ključni indikator za otkrivanje poliomijelitisa.

Iako su svi prijavljeni slučajevi isključeni kao polio, što je potvrđeno analizom medicinske dokumentacije, situacija i dalje zahtijeva povećani oprez i napore za jačanje imunizacijskih programa, navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

S obzirom na visoki rizik, evropski Regionalni odbor pozvao je Bosnu i Hercegovinu da poduzme hitne mjere kako bi se osigurala bolja kontrola i prevencija. U odgovoru na ovu preporuku, imenovane su kontakt osobe za Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko Distrikt, koje će biti odgovorne za praćenje i provedbu mjera za suzbijanje širenja virusa.

U Izvještaju koji je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo i prihvatilo, potvrđeno je da su svi podaci i izvještaj za 2023. godinu dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u skladu s međunarodnim standardima, s ciljem očuvanja javnog zdravlja i sprečavanja ponovnog izbijanja poliomijelitisa u zemlji.