Završen je otkup ovogodišnjeg roda hljebnog žita, a ratari su ostali praznih džepova.

Nema dogovora oko otkupa hljebnog žita, ratari praznih džepova
Foto: Ilustracija

Odnos ulaganja i zarade vodi ih, bez sumnje, u minus. Godina rodna, ali otkupna cijena ne pokriva ni troškove proizvodnje. Prepušteni na milost i nemilost mlinsko-pekarskoj industriji koja određuje cijenu, ratari su zatražili podršku nadležnih. Odgovor je izostao.

Žetva završena. Pšenica predata. Cijena nepoznata. Više od mjesec dana čekali su ratari da saznaju koliko će sredstava dobiti za proizvedenu stratešku kulturu. A onda je uslijedio hladan tuš - 35 feninga po kilogramu. To je bilo, kažu, ispod svakog nivoa dostojanstva i isplativosti, prenosi Federalna televizija. 

“Alarm je upaljen. Jednostavno moraju shvatiti, mi ne možemo opstati na proizvodnji od 35 feninga - bez obzira na to koliko oni mašalaju da je tu podsticaj, da je zarada veća”, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

Pozivali su ratari nadležne. Prijetili protestima, apelovali na hitnu reakciju, na sastanak radi dogovora. Nakon skoro dva mjeseca sa nadležnima su sjeli za isti sto, ali kasno da bi se više išta moglo promijeniti. Prebacivana je loptica između entitetskog ministarstva poljoprivrede i Gradske uprave Bijeljina i obećavana podrška.

“Pravilnikom agrarne politike na nivou Grada Bijeljina je i informacija što se tiče isplate za ovogodišnji rod pšenice sa lokalnog nivoa - taj iznos podsticaja će biti 10 feninga po kilogramu iz budžeta Grada Bijeljina”, kazao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede RS-a Dragana Popadić napomenula je kako je ministarstvo isplatilo 9.154.000 KM za pšenicu: “U proteklih 5 godina za podršku pšenici je isplaćeno 40 miliona. Ako tome dodamo i gorivo, to je još 10 miliona, dakle, ukupno 50 miliona od 2019. godine”.

Nepoznata je, kažu ratari, godinama samo cijena. A ulaganja u proizvodnju sve su veća. Odlučni su da, ukoliko izostane reakcija nadležnih - od proizvodnje hljebnog žita više neće biti ništa.

“Narod više ne vjeruje u institucije, iza nas ne stoji niko, prepušteni smo lancu trgovaca i to tako teče godinama. Sad je došao kraj i mi više nećemo ući u proizvodnju ako se unaprijed ne bude znao ishod te proizvodnje”, poručuje Bakajlić

Traže ratari i da se u skladu sa niskom cijenom pšenice snizi i cijena hljeba. Nerealno je, kažu, da vekna hljeba košta 2 marke a kilogram pšenice 35 feninga. Nova prilika za dogovor je već za nekoliko dana, za kada je planiran i novi sastanak sa predstavnicima entitetskog ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine BiH.