Predsjedništvo Naše stranke održalo je tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o stanju u elektroenergetskom sektoru.

Naša stranka ima plan za razvoj elektroenergetskog sektora
Foto: Naša stranka

Doneseni su zaključci prema kojima će Naša stranka tražiti od Elektroprivrede BiH informaciju o statusu projekta Termoblok 7 na koji je dosad uzaludno utrošeno više miliona KM, ali i o statusu projekta Hidroelektrane Vranduk.

Iz Naše stranke zahtijevat će poduzimanje aktivnosti radi identifikacije razloga neuspjeha projekata te poduzimanje aktivnosti radi zaštite interesa Elektroprivrede, posebno finansijskih, u vezi sa navedenim projektima. Podsjećaju i da Klub Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, na sjednici u martu 2019., jedini nije podržao sporni kineski kredit za izgradnju Termobloka 7.

Također, na sjednici Predsjedništva NS problematizirana je i činjenica da Elektroprivreda BiH 35 godina nije izgradila nijednu značajnu elektranu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. To se čini posebno indikativnim s obzirom na činjenicu da su uposlenici i prethodni menadžmenti Elektroprivrede, kao privatna lica, bili uspješni u izgradnji svojih privatnih elektrana.

Iz Naše stranke insistiraju da ulaganja Elektroprivrede idu upravo u tom pravcu, da se električna energija proizvodi iz obnovljivih izvora, te da izgradnja infrastrukture za takvu proizvodnju bude skoncentrisana na regije koje imaju najveću ekonomsku aktivnost.