Napustio BiH: Pramod Mittal u društvu advokata čekao let za Istanbul sa sarajevskog aerodroma
Foto: Tuzlanski.ba

Pramod Mittal, osumnjičeni za izvlačenje miliona konvertibilnih maraka iz kompanije Global Ispat Koksne Industrije Lukavac sa još dva saradnika članom Nadzornog odbora GIKIL-a Rajibom Dasom i generalnim direktorom lukavačke kompanije Parameshom Bhattacharyyjem nakon hapšenja u akciji MUP-a TK, a po nalogu Tužilaštvu Tuzlanskog kantona pušteni su jučer na slobodu čemu je prethodila uplata kaucije u iznosu od tri miliona KM.

Nakon što su pušteni na slobodu Pramod Mittal odmah je napustio teritoriju Bosne i Hercegovine. Kako saznajemo on je sa sa Sarajevskog aerodroma istog dana nakon što je pušten odletio za Istanbul, a nakon toga u London.

Tuzlanski.ba u posjedu je fotograije koja je zabilježena na aerodromu u Sarajevu na kojoj se vidi jedan od najbogatijih ljudi Pramod Mittal kako čeka let za Istanbul dok mu društvo pravi advokatski tim Nermin Vila i Vasvija Vidović.

Jedina mjera zabrane do okončanja postupka osumnjičenima je zabrana preduzimanja poslovnih aktivnosti i službenih dužnosti u GIKIL-u, ali ne i napuštanje BiH ili oduzimanje dokumenata. Međutim ovaj trojac se obavazuje na javljanje sudu i tužilaštvu na poziv u protivnom biće raspisana potjenica i izdat nalog za hapšenje.

Puštanje na slobodu ješenjem je odobrio Kantonalni sud u Tuzli nakon što je otac Pramoda Mittala, Mohan Lal Mittal uplatio sve potrene iznose 3 miliona KM kaucije plus 21 milion KM po osnovu imovinsko-pravnog zahtjeva.

Podsjetimo, Pramod Mittal je uhapšen prije nekoliko dana zbog sumnje da je, uz svoje saradnike člana Nadzornog odbora GIKIL-a Rajiba Dasa i generalnog direktora lukavačke kompanije Paramesha Bhattacharyya, počinio krivično djelo organiziranog kriminala uz zlouporabu položaja i ovlasti te da je iz BiH, konkretno kompanije GIKIL koja zapošljava oko hiljadu radnika, izvlačio milione maraka.

Takođet, bivši direktor GIKIL-a Debashish Ganguly je također predmetom istrage Tužilaštva TK u ovom predmetu ali on je pobjegao iz BiH nakon odluke suda u Lukavcu da se brani sa slobode i za njim je raspisana potjernica.

Tužilaštvo TK sumnja da se Ganguly nalazi na području Londona odakle zapravo porodica Mittal vodi svoje poslove u više zemalja.

Inače, bogatstvo porodice Mittal procijenjeno je na 172 milijarde dolara. (Tuzlanski.ba)