Nakon više od pet godina: Ponovo gore kandilji na Gazi Turali-begovoj džamiji (FOTO)
Foto: Tuzlanski.ba

Nakon što su skinute skele, munara je zasijala svojim punim sjajem.

turalibegova-dzamija

Džamija je izgrađena 1572.godine, sredstvima jednog od utemeljivača moderne urbane Tuzle, Gazi Turali-bega. Više puta je obnavljana i adaptirana, a posebno je zanimljiva adaptacija iz 1878.god. Tada je, zbog izgradnje ceste i tonjena džamije, donji pod propao jedan metar, a gornji prozori postali donji. Tada su i džamija i munara nazidane. Sljedeća velika adaptacija je izvršena navjerovatnije 1890.god., kada je uz džamiju izgrađeno i turbe od tesanog kamena, a posljednja 1967.godine.

turalibegova-dzamija-tuzla1

Džamija je trenutno pod detaljnom rekonstrukcijom te zbog njene jedinstvenosti i monumentalnosti, Medžlis Islamske zajednice Tuzla preduzeo je sve neophodne mjere da se "Poljska džamija" obnovi u klasičnom osmanskom arhitektonskom stilu iz 16. vijeka, sa velikim trijemom i visokom munarom.

Sanacija munare je privedena kraju a nakon što su skinute skele, kandilji ponovo gore nakon više od pet godina. Iako se obnova i sanacija džamije odvija izuzetno sporim tempom lijepo je vidjeti pomak. Pomak koji daje nadu da bi možda naredni Bajram mogli klanjati u jednoj od najstrijih i najljepših džamija u našem gradu. 

Tuzlanski.ba