Najveće interesovanje na Pravnom i Farmaceutskoum fakultetu UNTZ
Foto: Tuzlanski.ba

Svi studenti koji nisu položili prijemni ispit na Farmaceutskom, Medicinskom i Pravnom fakultetu neće se moći prijaviti na ove fakultete u drugom upisnom roku u avgustu, jer su slobodna mjesta popunjena.

\"untz1\"Kandidati koji će izaći na drugi upisni rok moći će se prijaviti na pojedine odsjeke na Filozofskom i Prirodno-matematičkom fakultetu, kao i na Mašinskom.

Univerzitet u Tuzli u akademsku 2012/2013. godinu u prvu godinu prvog ciklusa studija upisuje ukupno 2820 studenata. Prvi upisni rok je uspješno realizovan i objavljene se konačne liste, tako da je prijemni ispit položilo oko 1910 kandidata. Najveće interesovanje vladalo je za upis na Pravni i Farmaceutski fakultet.

\'\'Na Univerzitetu u Tuzli na prvom roku završen je upis na nekoliko fakulteta, prije svega na Medicinskom, Farmaceutskom, Pravnom, Elektrotehičkom, Edukacijsko-rehabilitacijskom. Na nekima od spomenutih fakulteta prijemne ispite je položilo više studenata nego što je konkurskom predviđeno\'\', rekao je Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli.

Senat Tuzlanskog univerziteta uputio je prijedlog Vladi Tuzlanskog kantona da odobri upis svim kandidatima koji su položili prijemni ispit i time stekli sve uslove za upis na prvu godinu fakulteta. Za upis na pojedine studijske programe ostalo je oko hiljadu slobodnih mjesta, a na koja će se kandidati moći prijaviti u periodu od 21.do 27. avgusta tekuće godine.

\'\'Na nekim fakultetima nismo imali dovoljan broj kandidata kako je bilo predviđeno, kao na primijer na Prirodno-matematičkom fakultetu, na Odsjeku za fiziku, matematiku i hemiju, zatim na Tehnološkom i Mašinskom fakultetu\'\', naglasio je Halilović.

Mašinski fakultet je imao veliki broj kandidata. Međutim, nisu položili prijemni ispit, tako da će na drugum roku biti mjesta na ovom fakultetu našeg univerziteta. Na većini odsjeka Filozofskog fakulteta također će biti slobodnih mjesta za naredni rok. Na onim fakultetima gdje su popunjena sva slobodna mjesta predviđena redovnim planom i programom, neće biti drugog upisnog roka. Halilović se nada da će oni studenti koji se nisu uspijeli upisati na pojedine fakultet da će konkurisati na onim odsjecima na kojima nije popunjen broj in a taj način steći upis u prvu godinu.

RTV SLON / Tuzlanski.ba