Na policama i dalje više hrane iz uvoza: Poticaji veći, proizvodnja ista - zašto?
Foto: Tuzlanski.ba

U ovogodišnjem federalnom budžetu za poljoprivredne poticaje planirano je 175 miliona KM.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić kaže da je kroz ovogodišnji Program omogućeno velikom broju proizvođača da apliciraju za novčanu podršku. Upravo je na web stranici resornog ministarstva postavljeno Obavještenje o uslovima i rokovima za podnošenje zahtjeva za podršku po modelu ruralnog razvoja u 2024.

Predmet ovog obavještenja je upoznavanje potencijalnih korisnika novčane podrške (klijenti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i/ili Registar klijenata) sa uslovima i rokovima za podnošenje zahtjeva za podršku po modelu ruralnog razvoja iz Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu. Ministarstvo je skrenulo pažnju budućim korisnicima da će isplate izvršiti posredstvom transakcijskih računa navedenih u Registru klijenata, te je potrebno ažurirati podatke o transakcijskim računima, saopćeno je.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže za  da je iznos poticaja toliki da se proizvodnja tek može održavati kakva je bila i dosad, piše Oslobođenje.

Dakle, to nije ni blizu dovoljno da bi naša poljoprivreda bila konkurentna u odnosu na zemlje regije ili EU. Zadovoljni smo, jer se svake godine povećava budžet, ali sve to je sporo u odnosu na druge zemlje, a tu je i inflacija koja to unaprijed jede. Nekako smo uvijek na istom, ističe Bićo.

Osim toga, poljoprivrednici, kaže nam, nisu zadovoljni ni sa tempom isplate sredstava, a posebno su ogorčeni time da proces isplate predugo traje i smatraju da to treba mijenjati kako bi se sve ubrzalo.

Nezadovoljni su i poljoprivrednici u entitetu Republika Srpska. Tamošnje vlasti duguju poljoprivrednicima 70 miliona KM poticaja.

- Tačno je da je afrička kuga pokupila više od polovine tog iznosa, tako da je to ostavilo traga na dinamiku isplate. Očekujemo već početkom naredne sedmice da bi mogle krenuti uplate i da bi do kraja mjeseca moglo biti isplaćeno sve, optimističan je predstavnik Saveza udruženja poljoprivrednika RS-a Stojan Marinković.

Dodatna glavobolja poljoprivrednicima su i cijene energenata, repromaterijala, a potrebno je uspostaviti i mjere zaštite usjeva.

- Mi smo u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom. Oni su svjesni u kakvom smo problemu i pronađen je kompromis da budemo strpljivi, jer će novac, ipak, biti isplaćen. Očekujemo da budemo na listi prioriteta, jer imamo još puno troškova, kaže Marinković, dodajući da se poljoprivrednici bore protiv nekontrolisanog uvoza, ali da je na tom planu teško postići politički kompromis na nivou države, kao i uvođenje zaštitnih mjera kad su u pitanju poljoprivredni proizvodi.