Foto: Tuzlanski.ba

Kampanja "I ti možeš biti ta osoba" pokrenuta od strane Tuzlaka Mirze Mustafagića uz podršku Fondacije Tuzlanske zajednice prije par mjeseci napravila je odjek kako u Tuzli, tako i širom Bosne i Hercegovine.

U svega nekoliko sati kampanja je naišla na veliki odziv onih koji su željeli pomoći opremanje i uređenje prostorija Dnevne bolnice na Klinici za onkologiju i radioterapiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Za manje od 24 sata uz pomoć građana i poslovnih subjekata prikupljeno je više od pola iznosa, odnosno 70 hiljada KM, a novac je doniralo više od 1.200 donatora. U konačnici je prikupljeno i više sredstava nego je planirano, tačnije više do 300.000 KM.

Nakon skoro pola godine od pokretanja akcije, tuzlanski influenser Mirza Mustafagić posjetio je Dnevno onkološko-hematološku kliniku i sa oduševljenjem pratiocima pokazao kako napreduju radovi.

Na samom početku videa Mustafagić je poručio da će klinika biti svjetska.

"Moram priznati, bio sam izuzetno ponosan šta smo mi obični ljudi zajedno sa nekim uspješnim firmama uradili u proteklih par mjeseci za UKC Tuzla."

Kako je istakao u nastavku, Mustafagić se nada da će odjeljenje biti u narednih mjesec do mjesec i po dana otvoreno,  te da će hematološki i onkološki pacijenti primati hemoterapije i to u svjetskim uslovima po uzoru na one u Istanbulu ili u nekim većim centrima.

"Svaki pacijent će imati svoju, odvojenu kabinu koja će  biti klimatizirana u smislu ventilacije, imati će svoj TV, udobnu stolicu."

Kako navodi u nastavku videa, kabina će imati šifru na ulazu, a signalno svjetlo iznad svake kabine naglašavati će da li je pacijentu potrebna asistencija ukoliko pacijent pritisne određeno dugme.

U Dnevnoj hematološko-onokološkoj klinici pacijentima će na raspolaganju biti i zajedničke prostorije.

Građevinski radovi se uskoro privode kraju, te se očekuje dopremanje medicinske opreme i namještaja.

Na kraju, Mustafagić se zahvalio Fondaciji tuzlanske zajednice i kompaniji Deling Invest, kao i drugim kompanijama.

Nakon brojnih izvještaja medija o ovom problemu, najpopularniji influenseri iz BiH su na svojim mrežama čitali potresna svjedočenja onkoloških pacijenata na UKC Tuzla, zatražili hitnu reakciju vlasti i pozvali građane da pruže podršku.

Akciji se pridružio i portal Tuzlanski.ba koji je shodno vlastitim resursima podržao kampanju koju je pokrenuo Mira Mustafagić.