Suša postaje ozbiljna prijetnja širom Bosne i Hercegovine, jer meteorolozi upozoravaju da značajnijih padavina neće biti u skorije vrijeme, dok se novi val vrućina očekuje narednih dana.

Meteorolozi upozoravaju na sušu: Značajnijih padavina nema, stižu nam nove vrućine
Foto: Ilustracija

Ovo ljeto ćemo pamtiti po toplim i sparnim danima s temperaturama koje redovno premašuju prosječne vrijednosti.

''Suša se nastavlja do daljnjeg, s obzirom na to da značajnijih padavina nema barem do sredine augusta. Današnja promjena vremena pored blažeg pada temperatura, donijela je samo lokalno koju kap kiše ili kratkotrajni pljusak i to ne svim krajevima zemlje'', saopštili su meteorolozi na stranici Bh meteo. 

Temperature zraka bi narednih dana mogle biti prijatnije, dok se od drugog dijela nadolazeće sedmice očekuju nove vrućine.

''Šta drugo da se kaže, dugo i vrelo ljeto 2024.'', dodali su.

Poljoprivrednici će zasigurno trpjeti posljedice suše, jer usjevi ne dobivaju potrebnu količinu vode za normalan rast i razvoj.

Vezani članak U Tuzli počinju  redukcije vode tokom noćnih sati

Vodovodna preduzeća su već počela s apelima za štednju vode, te su krenuli sa redukcijama u noćnim satima. 

Nove vremenske prilike ukazuju i na potrebu za dugoročnim planiranjem i strategijama prilagogađavanja. Ulaganje u tehnologije za navodnjavanje, očuvanje vode i razvoj otpornijih sorti biljaka trebalo bi postati prioritet u budućnosti jer klimatske promjene sve više utječu na svakodnevni život.