Fotografi Mersiha i Ahmed Bešić, majka i sin iz Tuzle dobitnici su ovogodišnje nagrade Nino Ćatić koja je dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari.

Majka Mersiha i sin Ahmed iz Tuzle kroz objektiv fotoaparata čuvaju istinu o Srebrenici
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Mersiha i Ahmed Bešić

Ljubav prema fotografiji Mersiha i Ahmed naslijedili su od oca i djeda Ahmeta Bajrića Blicka, koji godinama kroz svoja djela dokumentuje dešavanja u Srebrenici. Od njega je sve krenulo, a danas je nemoguće sresti bilo kojeg člana ove porodice bez fotoaparata u ruci.

Kroz svoj rad, veliki doprinos daju u očuvanju istine o genocidu u Srebrenici gdje odlaze tokom cijele godine bilježeći dešavanja sa tog područja. Djed Ahmet u svojoj arhivi ima fotografije još od iskopavanja prvih masovnih grobnica, a mlađi članovi nastavljaju njegovu misiju te iz godine u godinu posjećuju Srebrenicu i bilježe kroz svoj objektiv ono što vide.

Tako je Ahmed Bešić u dolini bijelih nišana ugledao prizor koji je zauvijek ovjekovječio fotoaparatom, a fotografija je izazvala mnoštvo emocija, nakon čega je ocijenjena kao najbolja na ovogodišnjem konkursu za novinarsku nagradu ''Nino Ćatić''.

Nagrađena fotografija autora Ahmeda Bešića

''Ova mi je nagrada mnogo vrijedna, zbog Majki Srebrenice, zbog svega, nekako je sa emocijom nagrada. Ova fotografija se i zove ''Emocija jedne djevojčice'' i ko god je pogledao ovu fotografiju i prije nego ću je poslati na konkurs, nekako ga je ta fotografija, da tako kažem, pogodila...'', kazao je Ahmed Bešić.

Njegova majka Mersiha Bešić, u želji za pričanjem istine o Srebrenici, spojila je riječi i sliku u jedno - u blog, odnosno vlog kroz koji je ispričala priču o majkama Srebrenice.

''Godinama pratim Srebrenicu i imala sam ideju da uradim priču sa majkom Nurom Begović. Majke su preselile, mnoge odlaze, pa hajde rekoh da ih spomenemo, u mojoj toj priči, i tako je nastao taj moj blog'', kaže Mersiha Bešić čiji nagrađeni rad možete pogledati ovdje. 

Novinarska nagrada Nino Ćatić dodjeljuje se u sjećanje na srebreničkog novinara Nihada Ninu Ćatića koji se posljednji put javio na radiju 10. jula 1995. godine kazavši da se Srebrenica pretvara u klaonici. Od tada mu se gubi svaki trag, a još nikada nije pronađen. 

Nagradu svake godine dodjeljuje Udruženje Biti novinar iz Tuzle.