Kako je dječak Faruk prvi u BiH dobio rodni list na kojem piše da je Bosanac (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Prošle godine, 20. aprila, Kemal Šalaka dobio je sina. Želio ga je, kako je rekao novinarima Hayat televizije, prijaviti kao Bosanca.

Problemi su se javili na samom početku jer mu u Općini Centar to nisu dozvolili – opcije koje su se nudile bile: Bošnjak, Srbin, Hrvat ili ostali.

Otac se ipak odlučio na pravnu bitku koju je na kraju i dobio. Mali Faruk danas je u matičnim knjigama zaveden kao Bosanac.

"Osjećam se ponosno i drago mi je da sam uspio u ovome. Još bolje je što će ovo omogućiti i drugima da učine isto", kazao je Kemal Šalaka Hayat televiziji, dodavši kako je bio veoma ljut jer su u Općini kategorično tvrdili da dokument na kojem piše da je neko Bosanac nije validan i da ne postoji takav identitet u Ustavu Bosne i Hercegovine.

Kemal je svoju borbu zasnovao na razlikama između nacionalne i etničke pripadnosti, a advokat Nedim Ademović slučaj je prihvatio jer smatra da od Dejtonskog sporazuma vlasti BiH građane nastoje stjerati u etničke torove.

U upravnom postupku ovoga slučaja odnijeli su pobjedu.

"Ovakva odluka treba odražavati cijelu Bosnu i Hercegovinu kakva ona jeste, a to je da naši građani imaju više identiteta i da se oni međusobno ne isključuju", objasnio je Ademović.

Nakon devet mjeseci proces je okončan i rodni list dječaka prvi je takve vrste, ali će sasvim sigurno otvoriti vrata roditeljima koji budu željeli isto za svoju djecu. (radiosarajevo.ba)