Požari u stanovima i kućama mogu imati devastirajuće posljedice, ugrožavajući živote i nanoseći ogromne materijalne štete.

Jahić za Tuzlanski.ba: Ovo su najčešći uzroci požara u stanovima i kućama, evo kako ih spriječiti
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Jasmin Jahić, starješina PVJ Tuzla

Iako se često čini da su uzroci požara nasumični ili rezultat nepredvidivih okolnosti, mnogi od njih su zapravo uzrokovani svakodnevnim aktivnostima i uređajima koji se često zanemaruju. Razumijevanje glavnih uzročnika požara ključno je za smanjenje rizika i zaštitu naših domova.

O ovoj temi za Tuzlanski.ba govorio je Jasmin Jahić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, a nakon što je danas u zgradi Heez u potpunosti izgorio stan.

Vezani članak Požar u Heez zgradi u Tuzli: Vatrogasci na terenu

Jedan od najčešćih uzroka požara u domaćinstvima su kvarovi u električnim instalacijama. Loše održavane, zastarjele ili neispravno postavljene instalacije mogu uzrokovati kratke spojeve, što može dovesti do zapaljenja. 

''Posebno u ovakvim situacijama kada dođe do preopterećenja. Sada se koriste rashladni uređaji, klime, zbog toplote, pa dolazi do preopterećenja i kvara, a onda i zapaljenja'', pojašnjava naš sagovornik.

Statistike pokazuju da je gotovo 90% ovih vrsta požara nastalo zbog električnih instalacija, kaže naš sagovornik dodavši da bi građani trebali imati naviku isključivati iz struje uređaje koje ne koriste bez obzira što su ugašeni.

''Građani bi trebali pogasiti sve što mogu. Ostaviti upaljeno jedino frižider, zamrzivač, ono što mora, ali klimu, televizore, bilo koje druge uređaje, savjetujem da se to sve pogasi jer zaista dolazi do pregrijavanja i zapaljenja, a onda iz toga lako može planuti požar'', kaže Jahić. 

Vezani članak Stan u HEEZ zgradi u potpunosti izgorio, vatrogasci nisu dobili dojavu na vrijeme

Također, preopterećenje utičnica i produžnih kablova, kao i upotreba neispravnih električnih uređaja, značajno povećava rizik od požara.

''Ako građani koriste produžne kablove, oni te kablove trebaju kupovati na za to predviđenim mjestima, za oznakama ispravnosti, jer često se i kabal kupi bilo gdje, pa se vrlo brzo pokažu negativne posljedice'', dodaje.

Kako ljeti treba obratiti pažnju na uređaje za rashlađivanje, i zimi postoji opasnost od požara. Korištenje različitih izvora grijanja, poput električnih grijalica, kamina ili plinskih uređaja, često je uzrok požara u zimskim mjesecima.

Ovi uređaji mogu izazvati požar ako se postave preblizu zapaljivim materijalima, poput zavjesa ili namještaja. Osim toga, nepravilno održavanje ili nestručno rukovanje grijnim tijelima može dovesti do akumulacije zapaljivih plinova ili iskrica.

''Najvažnije je da građani čim uoče dim ili plamen, zovu vatrogasce, jer koliko god mislili da nekad sami mogu riješiti situaciju, to je rijetkost, a odlaganje poziva samo oteža situaciju'', pojašnjava naš sagovornik.

Prevencija požara započinje edukacijom i svijesti o rizicima. Redovno održavanje električnih instalacija, pažljivo rukovanje kuhinjskim aparatima, oprez pri korištenju grijalica i odgovorno skladištenje zapaljivih materijala mogu značajno smanjiti rizik od požara.

Također, ugradnja detektora dima i ugljen-monoksida te osiguravanje da svi članovi domaćinstva znaju kako pravilno reagovati u slučaju požara mogu biti ključni faktori u zaštiti doma i života.

Požari su nepredvidivi, ali uz pravilne mjere opreza, mnogi od njih mogu biti spriječeni.