Selekcija Mađarske, koja je danas poslijepodne stigla u Zenicu na sutrašnji susret 4. kola Lige nacija A protiv Bosne i Herecegovine (20.45 sati), večeras nije trenirala na Stadionu “Bilino polje”, ali je selektor Marco Rossi izveo svoje pulene u polusatnu šetnju travnjakom zeničkog stadiona.

Selektor Mađarske: Spremamo se sutra za pobjedu, ali imamo veliko poštovanje za nacionalni tim BiH
Foto: Fena | Marco Rossi

Mađari su doputovali bez povrijeđenog Martona Dardaija, koji je povrijedio mišić u petak protiv Nizozemske (1:1), a upitan je zbog povrede i nastup Balogha Botonda.

Pred novinare je, uz selektora Marca Rossija, izašao i golman Denes Dibusz. Rosi je kazao kako ne traži alibi te da su svi igrači važni, a, očito, našalio se sa svojim kritičarima te je rekao kako su “uvijek igrali bunker”.

Na pitanje o igri bh. selekcije protiv Njemačke, odgovorio je kako je bh. tim odigrao dobro te napravio dosta problema Nijemcima.

"Pogotovo su bili dobri u drugom poluvremenu, kada su napravili dosta problema Njemačkoj. Imamo veliko poštovanje prema nacionalnom timu BiH. U našoj grupi imamo dva tima koja igraju na višem nivou- Njemačka i Nizozemska, a ovo će biti utakmica dva podjednaka rivala pa očekujem da će i statistika biti izjednačena", kazao je Rossi.

Na pitanje da li u ovom meču vidi svoju šansu za prvu pobjedu i tri boda koja bi mogla biti presudna u borbi za treće mjesto, Rossi je odgovorio potvrdno.

"Teško je i pomisliti da mogu pripremati drugačije svoj tim, osim za pobjedu. Radimo sve što možemo da to i postignemo", kazao je Rossi.

Na pitanje da li je meč protiv Nizozemske pokazao da se vraćaju u formu, Rossi je podsjetio kako su u zadnja četiri mjeseca odigrali šest takmičarskih mečeva, u kojima su dva poraza od Njemačke te poraz od Švicarske bili prihvatljivi (dobili su samo Škotsku s 1:0 na Evropskom prvenstvu) te da ne vidi razlog pesimizmu.

Žao mu je, kazao je, samo zbog pet primljenih golova u 1. kolu Lige nacija kod Njemačke (0:5), ali je istakao kako se vraća optimizam u tim.   

Golmana Dibusza novinari su podsjetili kako je prije mjesec dana igrao na gostovanju kod Borca u Banjoj Luci, kada su prošli nakon penala te su ga pitali da li je razgovarao s Eldarom Čivićem, saigračem iz Ferencvaroša, o atmosferi u Zenici.

"Eldar, nažalost, nije u bh. timu i nismo razgovarali o atmosferi na stadionu u Zenici. Ali, nije lako igrati u Bosni, jer BiH ima jako dobar tim", kazao je Dibusz.

Mađari su u prva tri meča primili šest golova, od čega pet na gostovanju kod Njemačke (0.5), dok su postigli samo jedan gol. Bh. tim postigao je tri, a primio sedam golova, a oba tima nisu primili gol samo u međusobnom duelu, koji je prošlog mjeseca okončan bez golova.

BiH i Mađarska sutra će odigrati peti međusobni duel, a u dosadašnja četiri Mađari su upisali dvije pobjede- obje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine. Prvi meč u Zenici (6. septembra 2006.) Mađari su dobili s 3:1, dok su u uzvratu (8. septembra 2007.) na svom terenu slavili s 1:0. U dva prijateljska meča- 10. marta 1999. te 28. februara 2001., rezultat je bio 1:1.   

Tabela grupe 3 nakon prva tri odigrana kola: Njemačka 7, Nizozemska 5, Mađarska 2 i BiH 1 bod.