Inspektori otkrili 230 neprijavljenih radnika tokom 402 inspekcijska nadzora
Foto: Tuzlanski.ba

Inspektori Poreske uprave Federacije BiH otkrili su 230 neprijavljenih radnika tokom 402 inspekcijska nadzora poreskih obveznika koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva i druge uslužne djelatnosti na širem području FBiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 76 objekata i izdato 325 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 834.250 KM, saopšteno je iz Poreske uprave FBiH.

U izvršenim kontrolama otkrivena su 163 obveznika koji nisu evidentirali promet Fiskalnim uređajem, 12 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 14 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Poreska uprava FBiH uputila je poziv sudovima da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi imale brži i veći preventivni učinak.

"Sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na poreske obveznike i poštovanje zakona", navode iz federalne Poreske uprave.

U saopštenju se dodaje da će biti nastavljen inspekcijski nadzor na kontroli zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i sprečavanju sive ekonomije.

Kontrole su izvršene u petak, 11. augusta, i tokom vikenda.