Civilna zaštita Republike Srpske jučer je zatražila pomoć za gašenje požara na Tjeništu, što je i odobreno. 

Helez potvrdio: Helikopter Oružanih snaga BiH gasi požar na Tjeništu
Foto: Arhiva

Tim povodom ministar odbrane BiH Zukan Helez se oglasio te potvrdio da je helikopter Oružanih snaga BiH jutros angažovan na gašenju požara. 

"Jutros u 06 sati i 50 minuta prvi helikopter Oružanih snaga BiH je poletio prema ovom lokalitetu. Već je tamo i gasi požar", povrdio je Helez. Navodi da je Civilna zaštita RS-a zatražila pomoć Oružanih snaga BiH za gašenje ovog požara.

Podsjećamo, da ukoliko se požar proširi može dovesti do velike ekološke katastrofe, jer je ugroženo područje sa stoljetnom najkvalitetnijom šumom u jugoistočnoj Evropi. 

Vezani članak Na Tjentištu gori stoljetna crnogorična šuma: Traže pomoć za angažovanje helikoptera iz Srbije

Stanje sa požarom je dobilo svoj politički kolaž, nakon što su iz RS-a prvobitno zahtijevali da se odobri prelijetanje helikoptera MUP-a Srbije koji bi gasio požar. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac zatražio je od kolega iz Vijeća ministara odobrenje za angažovanjem helikoptera iz susjedstva, tačnije iz Srbije.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković kazao je kako se takvi zahtjevi neće odobriti dok ne budu iskorišteni postojeći kapaciteti unutar Bosne i Hercegovine, a da je nakon toga moguće traženje vanjske pomoći.

Vezani članak Helez: Poručujem Vučiću da ‘’ugasi’’ proteste u Srbiji, a požare će gasiti helikopteri BiH

Također, ministar Helez je dodao kako neće odobriti upotrebu helikoptera MUP-a Srbije za gašenje požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.