Uslijed obilne kiše i materijalne štete nastale u nekoliko gradova humanitarna organizacija Pomozi.ba pokrenula je kampanju "Poplave 2024", kao i humanitarni broj (17039) putem kojeg građani po pozivu mogu donirati 2 KM. 

Veliki odziv građana ohrabruje: Za osam sati u akciji Pomozi.ba prikupljeno preko 178 hiljada KM
Foto: Anadolija | Apokaliptični prizori iz Jablanice

Da su građani Bosne i Hercegovine složni kada god našu državu i njene stanovnike zadesi težak trenutak, najbolje pokazuje i podatak o prikupljenim sredstavima nakon samo osam sati od pokretanja akcije za pomoć unesrećenim u poplavama.

Naime, humanitarna organizacija Pomozi.ba jutros je pokrenula humanitarni telefonski broj (17039) kojom je moguće, po pozivu, donirati 2 KM. 

Vezani članak Ukupan broj žrtava u poplavama u BiH porastao na 18, trudnica izgubila bebu u 8. mjesecu trudnoće

Prema informacijama objavljenim na portalu ove organizacije, u ovoj akciji trenutno je prikupljeno 178.612,00 KM, čim je zapravo poslata poruka onima koji su pogođeni poplavama da nisu sami.

Situacija je dramatična u brojnim mjestima širom BiH, a najviše su pogođeni Tarčin, Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic i Fojnica.

Vodena bujica je tokom noći odnijela mostove, poplavila kuće i potpuno odsjekla pojedine puteve.

Podsjećamo, u katastrofalnim poplavama koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine zabilježene su i ljudske žrtve, a prema posljednjim informacijama, broj stradalih u Jablanici, koja je među najteže pogođenim, je porastao na 16, dok je ukupan broj stradalih 18 budući da su u Fojnici dvije osobe također stradale u poplavama.