Crveni križ Grada Tuzla i Služba civilne zaštite Grada Tuzla danas su bogatiji za dva specijalizirana vozila, a čija ukupna vrijednost prelazi 230 hiljada KM.

Foto: Grad Tuzla | Investicija vrijedna preko 230 hiljada KM

Ključeve ovih vozila danas je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić uručio predstavnicima Crvenog križa Grada Tuzle i Službi civilne zaštite Grada Tuzle ispred prostorija Vatrogasnog doma.

Kombi vozilo za prevoz invalidnih osoba, nabavljeno je za Crveni križ Grada Tuzle, a kamion sa kranom, nabavljen je za Mješovitu specijaliziranu jedinicu Službe civilne zaštite.

Gradonačelnik Lugavić je ovom prilikom istakao da je nabavka specijaliziranih vozila jasan pokazatelj opredijeljenosti Gradske uprave za poboljšanje rada ovih službi, ali i kvaliteta života svih građana Tuzle.

“Evo još jedan dokaz da Gradska uprava kroz opremanje svojih službi želi da pruži bolji kvalitet usluge i obezbijedi bolji kvalitet života svih osoba na području grada Tuzle. Služba civilne zaštite Grada Tuzle ovom prilikom izvršila je nabavku dva vozila: kamiona sa kranom koji je koštao 150.000 konvertibilnih maraka i kombi vozila za prevoz invalidnih osoba, koje ćemo dati Crvenom križu grada Tuzle, a koje je koštalo 87.000 konvertibilnih maraka,” kazao je gradonačelnik Lugavić.

Također, naglašeno je da se radi o kamionu koji je multifunkcionalan, te da će ga koristiti Mješovita specijalna jedinica u slučaju elementarnih nepogoda i drugih hitnih situacija.

“Želimo da budemo društveno odgovorni i na usluzi svima kojima je pomoć potrebna. Kamion sa kranom će moći da izvlači vozila iz potoka i rijeka, te uklanjati prepreke koje ometaju protok vode, sprečavajući poplave. Takođe, može se koristiti za prevoz vode i ima mnoge druge funkcije. Kombi vozilo za prevoz invalidnih osoba, specijalizovano je za transport osoba u invalidskim kolicima, i omogućit će bolji pristup medicinskim uslugama za ove građane."

Kombi vozilo za pomoć osobama sa invaliditetom je prvo ove vrste u Bosni i Hercegovini, a transport invalidnih osoba pomoću ovog vozila biće besplatan.

Ovaj potez je još jedan korak ka inkluzivnosti i poboljšanju kvaliteta života svih građana Tuzle.

Također, Grad Tuzla napravio je iskorak i u nabavci narukvica za dementne osobe, pokazujući empatiju prema svim građanima i omogućavajući im kvalitetniji i sigurniji život.