FOTO: Od nedjelje ljetno računanje vremena
Foto: Tuzlanski.ba

Proljeće nam je stiglo a od nedjelje nam stiže i ljetno računanje vremena.

\"satovi-vrijeme\"Sukladno Zakonu o računanju vremena (\"Službene novine Federacije BiH\", br. 24/97 i 50/03), ljetno računanje vremena počinje 25. ožujka/marta 2012. godine, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unaprijed vrijeme u 2 sata 00 minuta 00 sec. računati kao 3 sata 00 minuta 00 sec., saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ljetno računanje vremena prvi je puta 1784. godine spomenuo Benjamin Franklin u jednom pismu urednicima lista Journal of Paris, no kako je bila riječ o šaljivom članku, nije jasno je li Franklin doista želio tako nešto predložiti Francuzima. Ovaj je sustav ozbiljno predložio William Willett u članku „Waste of Daylight\" (Gubitak dnevnog svjetla), objavljenom 1907. godine, ali nije uspio uvjeriti britansku vladu da ga prihvati, unatoč nemalom lobiranju.

Zamisao o ljetnom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj za Prvog svjetskog rata, od 30. aprila do 1. septembra 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija.

\"Sat-Ljetno-Vrijeme\"

Tuzlanski.ba