Iz EUFOR-a su obavijestili javnost u BiH da se u ponedeljak očekuje dolazak većeg broja vojnika i vozila u našu zemlju koji će učestvovati u vježbi "Brzi odgovor."

EUFOR najavio pojačano kretanje vojnih vozila u BiH: Austrijski vojnici stižu na vježbu
Foto: Arhiva

EUFOR je saopštio da će 19. avgusta, građani moći vidjeti pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima od graničnog prelaza Bosanski Brod/Slavonski Brod do baze Butmir u Sarajevu. 

"Ove aktivnosti su vezane za dolazak Austrijske manevarske čete u Bosnu i Hercegovinu i u sklopu su redovne rotacije pripadnika EUFOR-a. Nakon dolaska i integracije u strukturu EUFOR-a, prvi zadatak koji će ova četa dobiti će biti učestvovanje u vježbi 'Brzi odgovor', godišnjoj EUFOR-ovoj obuci većeg obima koja se održava od 24. avgusta do 16. septembra", saopštili su iz EUFOR-a.

Vezani članak EUFOR najavio godišnju vježbu "Brzi odgovor": Cilj održavanje sigurnog i stabilnog okruženja u BiH

Dodali su i da je EUFOR "snažan, sposoban i pouzdan partner" za BiH te da će ostati posvećeni "pružanju podrške bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja." 

Vježba "Brzi odgovor" jedna je od najvažnijih prilika za obuku snaga EUFOR-a i rezervnih snaga, i to je glavni događaj u okviru obuke EUFOR-a svake godine koji se održava redovno od 2012.

Dio aktivnosti u sklopu vježbe biće proveden u okviru baze "Butmir", a vježba će uključivati i aktivnosti izvan glavne komande EUFOR-a.