Foto: Tuzlanski.ba

Oni koji su govorili na sjednici Narodne skupštine da "ovi iz Sarajeva mogu okačiti odluku Ustavnog suda mačku o rep" na kraju su evoluirali da su okačili Dan Republike mačku o rep, rekao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a nakon što je u Narodnoj skupštini Republike Srspke usvojen Prijedlog zakona o Danu RS, javlja Anadolu Agency (AA).

"Po običaju jedna improvizacija i neznanje vlade RS, nesposobnost da nađu rješenje između odluke Ustavnog suda i referenduma koji je održan", rekao je Čavić.

dragan-covic

Rekao je da zakon ima samo četiri člana i da manji zakon nije vidio u svojoj karijeri dugoj više od dvije decenije, a to je "navodno najveće političko postignuće RS od Dejtona do dana,s kako kažu ljudi iz vladajuće koalicije".

"Za mene je još šokantnije da mi je uskraćeno pravo da tog dana u skladu sa tekstom ovog Zakona mogu da izrazim svoja vjerska osjećanja u crkvi", rekao je Čavić i dodao da bi se to izbjeglo amandmanom koji je predložio.

On je naglasio da umjesto da nađu rješenje koje odgovara referendumskom pitanju dobili su rješenje u kome Vlada donosi odluku svake godine o Danu Republike, a i ne mora da je donese.

Sonja-Karadzic-Jovicevic

Time je ispunjena odluka Ustavnog suda BiH više nego što je očekivano. Zato što se oni koji su ovo predlagali, prije svega strukture SNSD-a, boje sankcija, jer im je zaprijećeno da će biti na listama SAD i EU ako donesu zakon koji ne znači provođenje odluke Ustavnog suda. Poslanici NDP-a zbog svega toga nisu se izjasnili prilikom glasanja o Prijedlogu zakona, dok su poslanici takođe opozicionog SDS-a podržali donošenje ovakvog zakona.

Sonja Karadžić-Jovićević, poslanica SDS-a, rekla je da je ova stranka glasala za ovakvo rješenje, iako nije po njihovom ukusu jer ne može sebi da dozvoli da na ovakvom pitanju kažu ne - odnosno da su protiv. Istakla je da strahuje da se ide prema gašenju RS preko njenog imena do teritorije, jer je danas ukinut 9. januar "onakav kakvog znamo". (Tuzlanski.ba)