Deset helikoptera spašava građane, nema životno ugroženih (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Deset helikoptera OSBiH, EUFOR-a i susjednih zemalja učestvuje u akcijama spašavanja stanovništva koje je ugroženo poplavama širom Bosne i Hercegovine (BiH), javlja Anadolu Agency (AA). Kako je za AA kazao pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić, u pogonu su tri helikoptera OSBiH, tri EUFOR-a i po dva helikoptera iz Hrvatske i Slovenije. Helikopteri učestvuju u spašavanju stanovništva u Maglaju, Doboju, Šamcu, Orašju i Bijeljini, gdje je situacija najteža.

“Aktivnosti su u toku, vrši se prevoz roba i ljudi, a najugroženije kategorije stanovništva se evakuišu helikopterima i čamcima. Sada nema životno ugroženih”, rekao je Agić.

Zbog izlijevanja rijeka i poplava putni pravci Bijeljina – Rača i Bijeljina – Pavlovića most od jutros su zatvoreni za saobraćaj. Za prelaske su zatvoreni i granični prelazi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske – Rača, Pavlovića most i Šamac. Željeznice Republike Srpske su osposobile prugu Banja Luka – Prisoje i očekuje se da će u toku dana biti uspostavljen željeznički saobraćaj.

Također, putnički saobraćaj na relaciji Prijedor – Novi Grad, zbog izlijevanja rijeke Sane, obustavljen je tokom noći sa petka na subotu.  Autoput Banja Luka – Gradiška je prohodan, a saobraćaj se odvija normalno, nema zastoja i ograničenja, kao ni preusmjeravanja saobraćaja. Voda se povukla kod uključenja na autoput u Klašnicama za Banju Luku, te su privremeni znakovi uklonjeni tako da je i ta rampa u funkciji.