Dekan FPN o studentici iz RS: Pogrešna je interpretacija cijelog konkursa
Foto: Tuzlanski.ba

Studentici generacije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kako je jučer podijeljeno, onemogućeno je da aplicira na konkurs za asistenticu na ovom fakultetu samo iz jednog razloga - mjesto življenja, zapravo jer živi u Republici Srpskoj, a ne u Federaciji BiH.

Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu za N1 je pojasnio o čemu se radi. Tvrdi, zapravo, pogrešna je interpretacija cijelog konkursa.

Kako navodi, radi se o konkursu koji je UNSA raspisao za nekoliko fakulteta radi prijema asistenata i viših stručnih saradnika kroz program Federalnog zavoda zapošljavanja.

“Budući da program finansira Zavod za zapošljavanje Federacije BiH, onda jedan od uvjeta je da se osoba nalazi na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH. Niti jedna osoba iz Federacije BiH koja je zaposlena, niti jedna iz RS i Brčko distrikta zbog geografske određenosti i nadležnosti Zavoda za zapošljavenje FBiH ne može konkurisati”, pojasnio je prof. Turčalo.

Navodi, da bi drugačije bilo, u suštini trebalo bi se razmisliti o drugačijoj ustavnoj strukturi BiH.

“U suštini da takve programe sufinansira državna instirucija, onda bi bili dostupni svim građanima i građankama BiH”, rekao je Turčalo.

“Schmidt podlegao uticajima”

Za N1 je komentarisao i nacrt mjera koje bi visoki predstavnik BiH Christian Schmidt mogao nametnuti.

“Još uvijek govorimo o nacrtu i nečemu što mora proći usaglašavanje. Ono što je dospjelo u javnost i što je zabrinjavajuće jeste da neke od odredbi koje Schmidt ima namjeru da nametne će suštinski cementirati rezultate organiziranog oružanog nasilja protiv BiH, zločina protiv čovječnosti, etničkog čišćenja i na kraju krajeva genocida”, rekao je Turčalo, dodajući:

“Kada namećete nešto, ured Visokog predstavnika, on treba da djeluje na način da unapređuje funkcioniranje države BiH. Međunarodna zajednica i Ured visokog predstavnika imaju neke “dobre namjere”, jer cilj im je pravovremeno prevenirati mogućnost blokiranja uspostave vlasti u entitetima pa u cijeloj BiH. Činjenica da se uvodi cenzuz i da se briše popis iz 1991. godine, nam poručuje da se priznaje stanje koje je proizvedeno”.

Prof. Turčalo smatra da je visoki predstavnik u određenoj mjeri podlegao nekim uticajima.

“Ti uticaji podrazumijevaju diplomatske aktivnosti susjedne Hrvatske, pritiske Hrvatske demokratske zajednice iz BiH, a donekle i njegove partijske linije bavarske ključne političke partije CDU-a i u toj namjeri da spriječi mogućnost blokiranja i najave sve koje je HDZ najavio, odlučio se da nađe neko rješenje”, zaključio je naš sugovornik.