Foto: Tuzlanski.ba

Obilna kiša, koja od juče skoro neprekidno pada, ponovo ugrožava veliki broj naselja na području Brčko distrikta BiH, a od jutros je najkritičnije u prigradskom naselju Ulović zbog razlijevanja potoka Lukavac, koji je poplavio više od stotinu kuća i drugih objekata, javio je dopisnik Agencije ONASA.

"Ovo nije elementarna nepogoda, ovo je nebriga lokalne vlasti, koja nas godinama obmanjuje i obećava čišćenje kanalske mreže i sanaciju kriznih mijesta na rijekama i potocima“, kazali su mještani Ulovića, gdje je od ranog jutra voda u kućama i drugim objektima.

Šef Odjeljenja za bezbjednost Vlade Brčko distrikta Uroš Vojnović, koji je obišao Ulović i druga kritična naselja u Distriktu, kazao je da su sve nadležne službe od jutros na terenu kako bi, ukoliko bude potrebe, pomogli u spašavanju ljudi i imovine.

Dodao je da se nada da će ova situacija biti posljednja opomena za donošenje odluka koje će trajno spriječiti posljedice koje poplave nanose gotovo svake godine.

Nakon vanredne sjednice Vlade, gradonačenik Anto Domić rekao je da su vladinim odjeljenjima, javnim ustanovama i preduzećima data konkretna zaduženja koja treba uraditi u narednih 16 sati.

"Ključna stvar je da se pojača informiranje javnosti i da građani budu upoznati na koji način mogu tražiti pomoć. S druge strane, dali smo zadatak Odjeljenju za poljoprivredu i Odjeljenju za javnu bezbjednost da nastave sa koordiniranjem obrane od poplava, s tim što je šef Odjeljenja za javnu bezbjenost dobio i zadatak i koordiniranja u smislu angažovanja dodatnih mašina i ljudstva u svim onim situacijama kada treba brzo djelovati na terenu, kako bi se otklonila neka prepreka ili smanjila eventualna šteta. Rasporedili smo se u smislu organizovanja distribucije vode za piće, kao i hrane za stanovnike kome to bude potrebno“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, ključna stvar je što će od ovog trenutka biti pojačano ljudstvo angažiranjem stručnjaka iz Odjela za javne poslove.

"U Omladinskom centru u Brčkom smo organizovali prihvatni centar za građane koji se budu morali evakuisati iz svojih kuća. U ovom trenutku nemamo procjena oko evakuacije stoke, ali imamo plan prema kojem ćemo se u datom trenutku organizirati“, dodao je Domić.

Odjeljenje za zdravstvo Vlade Brčko upozorilo je stanovništvo da ne koristi vodu iz bunara do daljnjeg, a već sutra nadležni iz Javnog zdravstva će vršiti analizu svih bunara.

"Voda iz gradskog vodovoda u potpunosti je ispravna i njena upotreba je dozvoljena“, izjavio je Branimir Filipović iz Odjeljenja za zdravstvo.

Zbog nabujalih voda rijeke Tinje prekinuta je saobraćajnica prema Bijeloj i Gornjoj Skakavi, dok je Brka poplavila područje oko mosta u Palanci.

Voda, međutim, prijeti i naseljima pored Brke, Tinje i Save.  Situacija na terenu se usložnjava jer kiša i dalje pada, svi vodostaju su u porastu, zbog čega su članovi Vlade distrikta stalno na terenu. (Onasa / Foto: Radiobrcko.ba)