Dok se negdje u svijetu klima u bolničkim sobama podrazumijeva, u javnim zdravstvenim ustanovama u BiH to je rijetkost zbog čega posebno raduje vijest o ugradnji klima uređaja u Klinici za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze UKC-a Tuzla.

Foto: Facebook | Bolji uslovi za pacijente

I ovaj korak je rezultat kampanje ''I ti možeš biti ta osoba'' koju je, na inicijativu Mirze Mustafagića pokrenula Fondacija tuzlanske zajednice

Mirza Mustafagić kaže da je od ovog trenutka na Hematološkoj klinici počelo novo poglavlje.

''Nakon milion peripetija i prepreka, istrajali smo! Donirati nešto na UKC Tuzla je složen sistem koji će se nadam se u narednom periodu promijeniti, ali smo uspjeli'', naveo je.

Vezani članak Otvorena Dnevna bolnica za onkološke pacijente: Stari namještaj i oronuli zidovi odlaze u zaborav

Naime, kako pojašnjava Mustafagić, još u toku kampanje “I ti možeš biti ta osoba” javio mu se Samir, vlasnik kompanije Limex Živinice koji je rekao da će donirati klime za sve sobe pacijenata na Hematologiji u Tuzli.

''Od novembra do sada smo istrajavali da se iste postave. Taman kada smo mislili da je vrijeme da se postave, rekli su nam da struja nije dovoljno jaka da izdrži i klime i 10 TV uređaja koje je donirao Stanić Trade doo, pa sam opet tražio ko će donirati isto. Javila mi se firma Solar smart home iz Živinica koji su donirali električarske radove i dio materijala uz firmu Gradur i još jednu koja nije željela javno da istupa'', ističe Mirza.

Osam mjeseci poslije klime su postavljene.

''Jučer, tokom neradne nedjelje, a ipak u jeku sezone za ovu vrstu firmi, Firma Limex sa svojim kooperantima Klima Therm Banovići, M Installation Previle, All Mont Živinice i Thermo energy Živinice koji su donirali postavljanje istih, uspjeli su donijeti pacijentima i osoblju pristojne uslove u kojima će im biti biti ugodno'', istaknuo je Mirza društveno odgovorne kompanije koje su zajedničkim snagama učestvovale u ovom poduhvatu.

Na kraju je dodao da će TXTV uskoro priključiti i internet i kablovsku televiziju, kako bi boravak oboljelima bio što prijatniji i ugodniji.