Foto: Tuzlanski.ba

Na katoličkom groblju Borić danas je obilježen blagdan Svi sveti, a sutra je Dušni dan, dan kada vjernici razmišljaju o prolaznosti života i ideji vječnosti. 

Danas, kao i svakog prvog novembra do sada, brojni građani su položili cvijeće na grobove svojih najbližih, zapalili svijeće i izgovorili molitve. U našim krajevima navika je da se groblja počinju obilaziti već na sam blagdan Svi sveti.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra. Mario Divković rekao je da se kroz ovaj blagdan katolička crkva želi sjetiti svih svetih majki, svetih očeva i svete djece. Oni su, naveo je Divković, živjeli opslužujući Božije zapovijedi na ovoj zemlji.

"Bitno je da vidimo i shvatimo da naš život nije samo na zemlji, nego da smo mi pozvani na nešto više i svetije. Dok promatramo grobove pokojnih i njihove datume rođenja opomena nam je da je naš život na zemlji prolazan, međutim uvijek s jednom nadom i vjerom da smrt nije konac života, već prelazak u nebesko i Božije kraljevstvo", izjavio je fra. Mario Divković.

Paljenje svijeća je dio vjerovanja da živi na taj način mrtvima pružaju toplotu i svjetlost te da je život poslije smrti odraz života na ovom svijetu. U duši vjernika smrt nije kraj, već početak vječnosti, a današnji dan je najbolji trenutak za razmišljanje o tome.

"Hvala mojim roditeljima što sam došao na ovaj svijet. Moramo biti sretni i zadovoljni. Ovdje dolazimo kako bismo odali poštu pokojnicima. Tu smo svi zajedno, volimo se i poštujemo, dok smo živi. Zahvaljujući pokojncima mi smo živi i to je izrazito važno", rekao je za Tuzlanski.ba Ivica Baričak.

Na ovaj dan brojne komšije se okupe na groblju, razmijene lijepe riječi i misli.

"Sjetimo s esvih naših, bilo da su nam iz porodice, ili komšiluka. To je jedna tradicija koju nikada ne treba zaboraviti. Bilo gdje da smo u svijetu, makar jedan dan u godini ćemo i sje steiti, a imamo zbog čega. Odgojili su divne i zdrave generacije", rekla je za Tuzlanski.ba Ana Čolić. (Tuzlanski.ba)