BiH: Tokom sedmice sunčano i toplo, za vikend svježije
Foto: Tuzlanski.ba

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH objavio je srednjoročnu vremensku prognozu za period od 30. juna do 13. jula prema kojoj će do kraja radne sedmice provladavati sunčano vrijeme, da bi u dane vikenda trebalo biti znatno svježije.

Do kraja radne sedmice u sjevernim i centralnim područjima Bosne i Hercegovine preovladavaće pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim i ranim večernjim satima u Bosni i u sjevernoj Hercegovini se prognoziraju padavine s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Na krajnjem jugu zemlje znatno manja mogućnost za pljuskove, pa se očekuje stabilno, sunčano i nadprosječno toplo vrijeme, navode iz FHMZ-a.

Tokom sedmice puhaće pretežno slab vjetar južnog i zapadnog smjera. Jutarnje temperature vazduha u Bosni će varirati od 16 do 21, na jugu zemlje do 24 stepena Celzijusa. Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 27 i 33, u Hercegovini do 36 stepeni.

Za vikend (4. i 5. juli) znatno svježije uz izraženije padavine u Bosni. Početkom sljedeće sedmice u Bosni i dalje nestabilno sa kišom, a u Hercegovini umjereno oblačno i djelimično sunčano sa malim izgledima za padavine. Do kraja sedmice postepena stabilizacija vremenskih prilika i porast temperature vazduha, kažu iz FHMZ-a.

Minimalne temperature vazduha variraće između 11 i 17 u Bosni, do 20 u Hercegovini. Maksimalne temperature kretaće se između 18 i 24 u Bosni, do 26 stepeni Celzijusa na jugu Hercegovine.

Iz FHMZ-a napominju da je prognoza informativnog karaktera i poželjno ju je koristiti uz kratkoročnu prognozu za narednih pet dana.