Bakir Hadžiomerović uputio otvoreno pismo generalnom direktoru RTV-a FBiH
Foto: Tuzlanski.ba

U povodu otvorenog pisma koje je uime Poslovodstva RTV FBiH potpisao njen generalni direktor Džemal Šabić, a kojim se Bakir Hadžiomerović, kandidat SDP-a BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, poziva da odstupi sa uredničke pozicije na FTV-u, danas je reagirao Bakir Hadžiomerović, referirajući se "na činjenice koje javnost treba da zna".

Hadžiomerović u otvorenom pismu upućenom Šabiću navodi da će se njegov javni "odgovor sastojati samo od činjenica koju javnost treba da zna".

- Nakon otkaza sa radnog mjesta urednika TV programa i multimedije pokrenuo sam postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu smatrajući isti apsolutno nezakonitim. Općinski sud u Sarajevu je pravosnažno, znači u dvije sudske instance, između ostalog, utvrdio ugrožavanje mojih prava u radnopravnom postupku od strane tužene Federalne televizije, zbog čega je naloženo mjerom osiguranja da se vratim na moju poziciju koju sam obavljao - navodi Hadžiomerović u pismu.

Kako se u pismu nadalje navodi, ova pravosnažna odluka nikada nije izvršena jer je Federalna televizija, u međuvremenu, novom sistematizacijom radnih mjesta, ukinula njegovo (Hadžiomerovićevo) radno mjesto.

- Od dana otkaza do danas, zbog takvog poteza Federalne televizije, niste mi dozvolili da radim svoj posao. Time nisam imao ni teoretsku ni faktičku mogućnost da utičem na uređivačku politiku, a što je apsolutno nezakonito - navodi Hadžiomerović, podsjećajući "da i dan-danas Federalna televizija ne poštuje pravosnažnu sudsku odluku".

Hadžiomerović u pismu poziva Šabića da pojasni javnosti kako je moguće da se krše postulati pravne države.

- Samim tim, Vi objasnite javnosti kako je moguće da kršite osnovne postulate pravne države, a istovremeno apelirate na „spašavanje moje časti i ugleda“ - navodi Hadžiomerović u pismu.

- I, na kraju, a s obzirom da se ovo tiče mog radnopravnog spora sa tuženom Federalnom televizijom, dužan sam da Vam kažem da se korespondencija između parničnih strana vrši isključivo preko zastupnika, a ne direktno, a još manje javno. To su osnovni postulati procesne etike! Slijedeće ročište zakazano je za 28. 10. 2014. godine - navodi Hadžiomerović u otvorenom pismu, upućenom generalnom direktoru RTV-a FBiH Džemalu Šabiću.