Američka ambasada u Bosni i Hercegovini obratila se još jednom javnosti putem društvenih mreža, kritikujući predstavnike vlasti u entitetu Republika Srpska, uz pitanje "Gdje je novac?".

Ambasada SAD-a: Zašto se Dodik više bavi bogaćenjem svoje porodice nego lokalnih zajednica?
Foto: Tuzlanski.ba

Ovaj put predmet kritike je povlačenje lokalnih zajednica pod vodstvom SNSD-a iz projekta ulaganja američke vlade 'Diaspora invest'.

 "Sjedinjene Države snažno podržavaju lokalnu upravu u BiH. Zbog toga ulažemo 14,1 miliona dolara kako bismo pomogli općinama širom BiH da poboljšaju kvalitetu usluga koje pružaju svojim stanovnicima i generiraju investicije i radna mjesta koristeći snagu bh. dijaspore. “Diaspora Invest” je do sada ostvario 69 miliona dolara investicija i otvorio više od 2.800 radnih mjesta širom BiH. Sve općine u BiH imaju pravo sudjelovati u našim programima ulaganja i lokalne uprave, a trenutno u njima sudjeluje 30 općina iz FBiH i 10 općina iz RS", poručili su iz ambasade Sjedinjenih Država.

Podsjećaju da su se za program prijavile i općine u RS, kojima upravlja SNSD, ali su prisiljene da se povuku.

"Mnoge općine kojima upravlja SNSD prijavile su se i odabrane da sudjeluju u ovim programima, ali je Milorad Dodik izvršio pritisak da se povuku, tako da njihove zajednice sada propuštaju beneficije – radna mjesta, poboljšanu infrastrukturu, investicije i više – koje ovi programi donose. nad ovom zemljom. Zašto se gospodin Dodik više bavi bogaćenjem sebe i svoje porodice nego bogaćenjem lokalnih zajednica i poboljšanjem kvalitete života u općinama?," navodi se u saopštenju.