Alibašić je svoju sportsku karijeru započeo davne 1997. godine u Lukavcu. 

Tuzlak Safet Alibašić na otvorenju Paraolimpijskih igara u Parizu nosit će zastavu BiH
Foto: Paraolimpijski komitet BiH | Safet Alibašić

Na ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu, zastavu Bosne i Hercegovine nosit će član reprezentacije sjedeće odbojke Safet Alibašić.

Nakon što su prije dvije sedmice zatvorene Olimpijske igre, večeras je na programu otvaranja Paraolimpijskih igara.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja 14 sportista koji će se takmičiti u tri discipline: sjedećoj odbojci, paraplivanju i parastrijeljaštvu. Čast da nosi zastavu na otvaranju pripala je odbojkašu Safetu Alibašiću.

Alibašić je rođen je 21. decembra 1982. godine u Tuzli. Na trećem izdanju Evropskog prvenstva održanom 2024. godine u Poreču je sa OK “Fantomi” iz Sarajeva osvojio treću uzastopnu titulu, a istovremeno je proglašen MVP Evropskog prvenstva. Također je proglašen  za MVP-a Evropskog prvenstva i 2023. godine, kada je njegov tim trijumfovao u Dresdenu.

Proglašen je za najboljeg sportistu za 2013. godinu u kategoriji invalidskih sportova u Sarajevu. Ovo priznanje je stekao nakon što je sa reprezentacijom BiH osvojio osmu uzastopnu titulu prvaka Evrope u sjedećoj odbojci.

Alibašić je svoju sportsku karijeru započeo davne 1997. godine u Lukavcu u istoimenom klubu. U svojoj karijeri je osvojio brojne medalje, uključujući dvije paraolimpijske zlatne medalje i više svjetskih i evropskih titula, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta BiH.