Legendarni britanski vozač Formule 1 David Coulthard u svoj bogati CV upisao je još jednu fenomenalnu avanturu tokom koje je vozio šampionski bolid RB7 u Skandinaviji. 

Foto: Red Bull | Ostvario svoje snove

Da stvar bude zanimljivija, njegovu avanturu su “u neznanju” isplanirali Šveđani i Danci, a Red Bull je njihove lude ideje pretvorio u stvarnost.

Prije više od pola stoljeća, utrka za Veliku nagradu Švedske probudila je ljubav stanovnika Skandinavije prema Formuli 1, a sada je Coulthard iskoristio ideje lokalnih fanova najbržeg cirkusa na svijetu kako bi rasplamsao strast vozeći se Skandinavijom s ciljem odavanja počasti historiji, kulturi, herojima utrka i pop kulturi.

Sve je počelo tako što su lokalni stanovnici iznosili svoje ideje o tome šta bi radili s bolidom Formule 1 kada bi ga imali na raspolaganju tokom jednog dana.

Osim dobro poznatih urbanih pejzaža glavnih gradova Stokholma i Kopenhagena, Coulthard je stigao do staze Scandinavian Raceway, gdje su se održavale utrke za Veliku nagradu Švedske sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Upravo je David postao prvi profesionalni F1 vozač koji je vozio na ovoj stazi nakon 45 godina, a time je odao počast nasljeđu lokalnog autosporta.

"Skandinavija ima bogatu F1 historiju, u to vrijeme je evropski element šampionata bio još veći dio Formule 1. Neki od kultnih bolida i vozača koje pamtim iz svog djetinjstva takmičili su se u ovom dijelu svijeta, tako da je fantastično imati priliku snimiti ovaj projekt, odati počast prošlosti i graditi budućnost", izjavio je Coulthard.

Dio njegove avanture je bila i rallycross akcija, koja je za trenutak prekinula idilični spokoj švedskog sela, gdje se David ruralnim putevima utrkivao s braćom Timmyjem i Kevinom Hansenom.

Također, u Danskoj se takmičio protiv akrobatskog helikoptera i to u sklopu postavke muzičkog spota popularnog lokalnog repera Lamina. Osim toga, posjetio je Kopenhagen gdje se našao u "moru" bicikala po kojima je ovaj grad poznat.

Coulthard se još jednom "vratio u prošlost", te se sa svojim moćnim bolidom RB7 pridružio hrabrim Vikinzima.

"Razmišljajući o onome što smo dosad uradili, bilo da je riječ o vožnji u Petri ili 'krofnama' na Burj Al Arabu, ovaj bolid smo u svakom slučaju stvarno približili ljudima. Snimanje ovog projekta u Skandinaviji, koja ima ogromnu bazu fanova, kao i mnoge uspješne vozače ne samo u jednosjedima nego i u reliju, bilo je zaista sjajno", rekao je za kraj slavni Britanac.