Proslavljeni nogometaš i trener Fudbalskog kluba Sarajevo Dženan Uščuplić poginuo je danas na Zelengori.

Poginuo Dženan Uščuplić, proslavljeni igrač i trener FK Sarajevo
Foto: Tuzlanski.ba

48-godišnji Uščuplić je podlegao povredama zadobijenim nakon udara groma.

Trenutno je u toku akcija izvlačenja tijela nastradalog Uščuplića sa 1.700 metara nadmorske visine, gdje je došlo do tragedije. Akciju vrši Gorska služba spašavanja entiteta Republika Srpska.

Ova vijest je šokirala sve navijače Sarajeva, ali i ostale ljubitelje nogometa u Bosni i Hercegovini. Na društvenim mrežama se porodica, prijatelji i sportski kolektivi već opraštaju od Uščuplića.

Uščuplić je rođen 18. augusta 1975. godine i seniorsku nogometnu karijeru započeo 1995. u dresu Sarajeva, nakon što je prošao i omladinske selekcije Željezničara, a kasnije je nosio još i dres Olimpika.

Kao igrač je sa Sarajevom bio prvak Bosne i Hercegovine 2007. godine, a u tri navrata je kao član Bordo tima osvajao kup naše zemlje (1997., 1998., 2002.).

Posljednjih godina je u nekoliko navrata Uščuplić preuzimao klupu Sarajeva kao trener, uglavnom kada je trebalo "gasiti požar" nakon katastrofalnih rezultata, a i tako je donosio trofeje klubu.

Godine 2015. je pod njegovim vodstvom Sarajevo postalo prvak BiH, a 2014. i 2021. godine je Uščuplić na Koševo donosio trofeje Kupa BiH.
 
Posljednji angažman Uščuplić je imao na klupi juniorskog tima Sarajeva, koji je vodio do novembra prošle godine.