Međunarodna košarkaška federacija objavila je danas listu od 30 sudija koji će biti angažovani na Olimpijskim igrama u Parizu, a među njima je i bosanskohercegovački sudija Ademir Zurapović.

Veliko priznanje: Ademir Zurapović na listi FIBA-inih sudija za Olimpijske igre u Parizu
Foto: FIBA

U saopćenju FIBA-e navedeno je kako je 30 sudija izabrano nakon duže liste na kojoj je bilo 40 kandidata, a oni su prošli kroz intenzivan i opsežan pripremni program od 13 sedmica.

Radi se o sudijama sa značajnim iskustvom. Sve sudije na spisku već su sudili barem na muškom ili ženskom FIBA ​​Svjetskom prvenstvu u košarci.

Neki od ključnih faktora koji se razmatraju bili su taktička svijest, proces koji stoji iza odluka, timski rad, saradnja, mentalna fleksibilnost i otpornost.

Na turniru će biti sedam žena sudija, što je povećanje u odnosu na pet koje su sudile na turnirima u Tokiju 2020. Prosječna starost u grupi je 40 godina, s tim da najmlađi sudija ima 31, a najstariji 52 godine.

Prosječno vrijeme provedeno kao FIBA ​​sudija u kohorti je 12,7 godina, a na posljednjem izdanju Olimpijade u japanskoj prijestolnici sudilo je 17 sudija.

Ademir Zurapović, rođeni Tuzlak, koji je godinama na velikoj sceni, sudio je na velikom finalu proteklih Olimpijskih igara u Tokiju, a karta za Pariz je još jedna potvrda koliko je cijenjen u košarkaškom svijetu.

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. augusta 2024.