Umjetna inteligencija analizirala je više od milion recenzija, a popis je napravljen na temelju onih koje su zadovoljavale određene kriterije.

Umjetna inteligencija dala odgovor na pitanje koji je najbolji telefon na svijetu
Foto: Ilustracija | Nekoliko kriterija

Koji je najbolji iPhone ili Android telefon za trenutno kupiti? Ispostavilo se da je naučnik podataka imao isto pitanje. Koristili su AI da analiziraju više od milion online recenzija pametnih telefona i pronašli najbolje opcije za iPhone i Android koje su trenutno dostupne.

Modeli iPhone 16 su previše novi da bi bili uključeni na rang listu. 

Jedan je korisnik Reddita tako iskoristio OpenAI-jev novi alat GPT-4o mini s kojim je analizirao više od milion korisničkih online recenzija različitih modela pametnih telefona pri čemu je izbacio recenzije koje imaju manje od 20 riječi, piše BGR

Istraživač je zadužio AI da traži pozitivne i negativne strane modela telefona u tim recenzijama u pet kategorija koje bi mogle biti važne za kupce pametnih telefona: vrijednost, performanse, dizajn, vijek trajanja baterije i kamera.

Bodovanje telefona išlo je otprilike ovako: Ako se u recenziji spomenulo kako recenzent voli kameru, onda bi ta kategorija dobila pozitivan bod, a ako je netko spomenuo negativan komentar, to je bio negativan bod. U slučaju da je osoba napisala kako im se kamera sviđa, ali da je telefon preskup, u toj recenzija pozitivan bod ide kameri, a negativan vrijednosti za novac.

Na temelju podataka i bodova iz ovih pet kategorije, dobiva se konačna ocjena, odnosno ukupan utisak telefona. 

Tako su se dobili najbolji iPhone i Android uređaji u sljedećoj tabeli:

Ovaj popis konstantno će se nadopunjavati, pri čemu je uslov da postoji najmanje hiljadu recenzija za određeni model. Uskoro tako očekujemo da se na njemu pojave i telefoni iz nove generacije iPhonea, kao i novi modeli Pixela koje je Google nedavno predstavio.

Ako trenutno koristite alat za kupovinu novog telefona, htjet ćete ograničiti pretragu na uređaje iz 2023. i 2024. godine.