Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan istakao je da "međunarodna zajednica više ne može samo šutjeti na izraelsko razbojništvo koje je zapalilo cijeli region".

Erdogan poziva UN da poduzme akciju protiv izraelskih napada u Gazi
Foto: Anadolu Agency | Turska glas svih potlačenih ljudi

Turski predsjednikn Recep Tayyip Erdogan pozvao je u ponedjeljak Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda (GSUN) da odmah preporuči upotrebu snaga u Gazi, slično rezoluciji "Ujedinjeni za mir" iz 1950. godine.

"Danas, zalaganje za Palestinu i Liban znači zalaganje za humanost, mir i kulturu suživota među različitim vjerovanjima", rekao je Erdogan nakon sastanka vlade u turskoj prijestolnici Ankari.

"Nekolicina radikalnih cionista, zaslijepljenih krvlju i mržnjom, zapalili su regiju i cijeli svijet. Nikada nećemo pristati na ovu okrutnost i barbarstvo", rekao je Erdogan, govoreći o kontinuiranim napadima Izraela na Gazu, Zapadnu obalu i Liban.

Istakao je da "međunarodna zajednica više ne može samo šutjeti na izraelsko razbojništvo koje je zapalilo cijeli region".Poručio je također da islamske i muslimanske zemlje moraju učiniti mnogo više.

"Islamske zemlje trebaju pokazati najjači odgovor na ugnjetavanje u Gazi, Zapadnoj obali i Libanu. Kao muslimani, moramo predvoditi svijet u sprečavanju nepravde i ugnjetavanja", dodao je.

Napomenuo je da je Turska danas "na globalnoj platformi postala glas svih potlačenih ljudi koji se bore za slobodu, pravdu, prava i jednakost".

"Oko 30 tona humanitarne pomoći poslali smo u Bejrut. Nastavit ćemo slati pomoći sve dok to budu dozvoljavali sigurnosni uslovi", rekao je Erdogan.

Na kraju je pozvao međunarodnu zajednicu i islamski svijet da djeluju radi mira svih u regionu, uključujući muslimane, jevreje i kršćane.