Još jedno istraživanje pokazuje ono što već svi znamo - mobiteli, tableti i televizija nisu dobri za djecu.

Novo istraživanje potvrđuje štetnost ekrana za mališane: "Nemojte se čuditi posljedicama..."
Foto: Pexels

Iako brojni stručnjaci, pedijatri i psiholozi godina savjetuju i upozoravaju roditelje kako nije dobro da djeca, pogotovo bebe i mala djeca provode vrijeme za ekranima, mnogima je lakše djetetu dati mobitel i tablet u ruke ili upaliti TV i tako im dati zanimaciju, prenosi NY Post.

Prema jednom istraživanju provedenom na Univerzitetu de Sherbrooke u Kanadi, a čiji su rezultati objavljeni u JAMA Pediatrics, prosječan broj minuta koje mala djeca provode s mobilnim uređajima porastao je s 5 minuta dnevno 2020. godine na 55 minuta 2022. godine.

Ne samo da jako mala djeca provode vrijeme uz ekrane, već neki četverogodišnjaci već imaju i svoje tablete.

A kada se djeca naviknu na zabavu s ekrana, jednom kada im roditelji uzmu ekrane, oni počnu s izljevima bijesa i ljutnje, zbog čega im dio roditelja ponovno vrati telefone i tablete, samo da ih smiri.

Kad-tad, naravno, moraju uzeti uređaj i onda ponovo kreću problemi i ispadi ljutnje.

Kao i brojna ranija istraživanja i ovo ukazuje na velike probleme koji mogu imati djeca, pogotovo ona koja još nisu niti krenula u školu, zbog ekrana. 

Previše vremena za mobilnim telefonom ili tabletom negativno utiče na njihovo zdravstveno stanje, ali i obrazovne i društvene vještine jer umjesto da vrijeme provode s vršnjacima i komuniciraju s njima i sa svojim roditeljima, koji im pomažu u načinu na koji mogu regulisati svoje emocije, oni zabavu i podražaje dobivaju s ekrana.

U istraživanju koje je trajalo od 2020. do 2022. godine je učestvovalo 315 djece koja su početkom provođenja studije imala oko 3,5 godina, a njihovo je ponašanje mjereno putem bihevioralnog upitnika.

Vrijeme koje su ta djeca provodila s ekranima bilo je prilično nevjerovatno od čak 6 i pol sati dok su imali 3 i pol godine pa do 7 sati dnevno s 5 i pol godina.

Ono što svakako treba naglasiti jest da je istraživanje vršeno tokom razdoblja koronavirusa, kada su mnogi puno više vremena provodili unutar svoja četiri zida, često upravo s ekranima, dok bi u nekoj drugoj situaciji možda više vremena provodili vani i u druženju na igralištima i parkovima. Također, nije se vodilo računa i o samom sadržaju kojem su djeca bila izložena - je li riječ o crtićima, YouTubeu i slično.

Istraživanje je pokazalo da su kod djece koja se koristila tablet s 3 i pol godine, sljedeće iduće godine bili izraženiji ispadi bijesa i frustracije, dok su tantrumi koje su djeca doživljavala između 4 i pol te 5 i pol godina također dobrim dijelom povezani s ekranima. U zaključku istraživanja navodi se kako roditelji moraju bit svjesni da korištenje tableta u ranom djetinjstvu može poremetiti mogućnost dječjeg upravljanja bijesom i frustracijama te dovesti do takvih povećanih izljeva gnjeva među malom djecom.

Inače, prema američkom udruženju pedijatara, djeca između 2 i 5 godina starosti ne bi trebala koristiti ekrane više od sat dnevno.

Iako je najbolje da djeca uopće ne budu izložena ekranima, u istraživanju se naglašava kako ipak postoji određeni dječji sadržaj koji je napravljen kako bi se poboljšala regulacija emocija najmlađih.