Nekadašnji golman zagrebačkog Dinama Georg Koch (52) u intervjuu za njemački Sport1 otkrio je kako mu je to posljednje pojavljivanje pred medijima jer je smrtno bolestan.

Smrtno bolesni bivši golman Dinama zaplakao pred kamerama: Ovo mi je posljednji intervju
Foto: Screenshot | Georg Koch

Koch je u maju prošle godine napustio trenersku poziciju u trećeligašu Viktoria Koelnu iz, kako je naveo, ličnih razloga, a u maju ove godine je otkrio da je teško bolestan. Radi se o raku gušterače zbog kojeg su mu doktori dali tek nekoliko mjeseci života. Sada je u intervjuu za Sport1 poručio kako mu je to posljednje pojavljivanje pred kamerama u životu, te je zaplakao.

"Ne radi se tu samo o meni, mnogo je ljudi koji žive s rakom i ostalim bolestima. Ne želim da sebe stavljam u prvi plan i ne postavljam sebi pitanje 'zašto ja'. Možete uraditi ovaj intervju s bilo kojim drugim ko je bolestan i oni se isto pitaju. Ovdje sam da dam svoj posljednji intervju u životu, a razlog je taj što sam ja nekada bio popularan golman", rekao je Koch, nakon čega je zaplakao:

"Sada moram paziti da držim svoje emocije pod kontrolom. Iznenada ste istrgnuti iz života. Sa samo tri rečenice. Znao sam da moram da se borim, uvijek je tako bilo u mom životu. Morao sam se boriti i za poziciju na golu. Naravno, nisam to svima rekao u početku, ali jedno mi je bilo jasno: za mene nije bilo odustajanja", dodaje 52-godišnji Nijemac.

Otkriva kako mu je teško živjeti s bolešću, ali da postoje dani u kojima ima snage kojom bi "rušio drveće".

"Osjećaj je fuj. Ima dana kada se osjećam depresivno, ali postoje i dani kada bih mogao rušiti drveće. Ne možete to objasniti, nikada ne znam šta će sutra donijeti. Ponekad dobro raspoložen legnem navečer, a sljedećeg jutra ne mogu ustati", dodao je.

Koch je u karijeri branio za Rapid, Energie Cottbus, Kaiserslautern i Fortunu iz Dusseldodrfa, za koju je odigrao 118 utakmica, a u Dinamo je došao u ljeto 2007. godine kao slobodan igrač.

Na Maksimiru je bio samo jednu sezonu, ali se Nijemac veoma brzo Dinamovim navijačima uvukao pod kožu zbog atipičnog stila branjenja, a osvojio ih je i neobičnim izjavama.