Hirurško uklanjanje tumora smatra se temeljem za izlječenje raka želuca, ali čak 40 posto pacijenata koji prođu operaciju doživi povratak bolesti unutar dvije godine. 

Naučnici otkrili marker za predviđanje rizika od povratka raka želuca
Foto: Pixabay - Ilustracija

Tim istraživača s Medicinskog univerziteta u Beču identificirao je prognostički marker koji može pomoći u ranom otkrivanju pacijenata s visokim rizikom od recidiva.

Analizom uzoraka tumora 182 pacijenta operisana u Univerzitetskoj bolnici AKH Wien zbog raka želuca, istraživački tim se fokusirao na gen AF1Q, ranije povezan s leukemijom i drugim vrstama krvnih karcinoma.AF1Q je poznat po svom uticaju na različite stanične procese koji doprinose razvoju i širenju raka. U vezi s rakom želuca, njegova uloga je do sada bila uglavnom neistražena.

Prema rezultatima studije, 97,8 posto analiziranih uzoraka pokazalo je umjereno do značajno povišene nivoe AF1Q, što je povezano s većim rizikom od povratka bolesti i manjim šansama za preživljavanje. Ovaj novi marker mogao bi igrati ključnu ulogu u ispitivanju tkivnih uzoraka tumora i omogućiti preciznije planiranje terapijskih mjera.

Rak želuca je četvrti vodeći uzrok smrti od raka na svijetu, a samo u 2020. godini zabilježeno je oko deset miliona smrtnih slučajeva. Iako hirurško uklanjanje ostaje prvi korak ka izlječenju, recidivi su još uvijek ozbiljan izazov, posebno u Evropi gdje se pojavljuju kod 38,8 posto pacijenata unutar dvije godine nakon operacije. Nova saznanja naučnika mogu pomoći u optimizaciji postoperativne njege i poboljšanju preživljavanja, saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.