Dvoje astronauta koji su ostali u svemiru možda se neće moći vratiti na Zemlju do 2025. zbog problema s novom Boeingovom kapsulom Starliner, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Astronauti u Boeingovoj kapsuli zapeli u svemiru: "Možda se vrate tek 2025."
Foto: HINA

Članovi posade Starlinera, američki astronauti Barry Wilmore i Sunita Williams, na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) su od juna iako su trebali ostati samo sedam dana.

Nakon lansiranja iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi, letjelica se uspjela spojiti s stanicom tek u drugom pokušaju zbog problema s motorom. Osim toga, letjelica je pretrpjela curenje helija. Trenutno se raspravlja o dvije opcije za povratak astronauta na Zemlju, objavila je NASA.

Konačna odluka tek treba biti donesena

Prva opcija uključuje povratak para Starlinerom. Međutim, letjelicu bi prvo trebalo popraviti.

Druga opcija je smanjiti broj članova posade misije SpaceX Crew 9 s četiri na dva, koja je predviđena za lansiranje u septembru. Wilmore i Williams bi se tada mogli vratiti na Zemlju s posadom u februaru.

Konačna odluka o tome kada i kako će se par vratiti bit će donesena nakon što NASA završi provjeru spremnosti za let na najvišem nivou, rekla je agencija.

Starliner je svemirska letjelica za djelomično višekratnu upotrebu koja se sastoji od kapsule visoke oko tri metra za posadu i servisnog modula. Za razliku od Crew Dragona kompanije SpaceX Elona Muska, ne slijeće na vodu, nego na kopno.