Za mnoge od nas, status milionera je vrhunac bogatstva o kojem možemo samo sanjati. Međutim, u svijetu najbogatijih, gdje su nule na bankovnim računima samo brojke, sve se više govori o novom ekonomskom "klubu" – onom koji prelazi granice miliona i milijardi, i kreće se ka bilionima.

10 ljudi koji će najvjerovatnije postići status bilionera: Ko čini svijet finansijske elite?
Foto: Arhiva | Elon Musk

Nedavno je objavljen izvještaj Akademije Informa Conect o predviđanjima za najbogatije ljude na svijetu. Predviđanja izvještaja su zasnovana na prosječnoj godišnjoj stopi rasta bogatstva pojedinca. 

Prema izvještaju Akademije Informa Connect, ovih 10 milijardera su najbliži tome da postanu prvi bilioneri:

Elon Musk
Neto vrijednost: $251 milijardi
Kompanije: Tesla, SpaceX, Neuralink, Twitter (X)
Prema predviđanjima, Musk bi mogao postati prvi bilioner do 2027. godine, zahvaljujući impresivnom rastu Tesle i SpaceX-a. Njegovo bogatstvo raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 110%, a njegova vizija o budućnosti svemirskih misija i električnih vozila drži ga na vrhu liste. Ako Muskovo bogatstvo nastavi rasti, izvještaj predviđa da će on biti prva osoba koja će postići status trilionera do 2027.

Gautam Adani
Neto vrijednost: $137 milijardi
Kompanija: Adani Group
Osnivač Adani Group, konglomerata koji se bavi energijom, infrastrukturom i resursima, Adani bi mogao postati bilioner do 2028. godine, s godišnjom stopom rasta bogatstva od 123%. Njegov uticaj raste ne samo u Indiji, već i globalno.

Jensen Huang
Neto vrijednost: $90 milijardi
Kompanija: NVIDIA
Huang je lider u industriji poluvodiča i grafičke tehnologije, a NVIDIA je u središtu eksplozivnog rasta umjetne inteligencije. Predviđa se da će Huang postati bilioner do 2028. godine, s prosječnom godišnjom stopom rasta bogatstva od 112%.

Prajogo Pangestu
Neto vrijednost: $30 milijardi
Kompanija: Barito Pacific
Indonezijski magnat energetike i rudarstva, Pangestu, mogao bi doći do statusa bilionera do 2028. godine, zahvaljujući rastu svog konglomerata Barito Pacific, koji obuhvata različite industrije, od petrokemije do obnovljivih izvora energije.

Bernard Arnault
Neto vrijednost:$200 milijardi
Kompanija: LVMH
Kao lider u luksuznoj industriji, Arnault, direktor kompanije LVMH, koja upravlja brendovima kao što su Louis Vuitton, Moët & Chandon i Hennessy, mogao bi dostići status bilionera do 2030. godine. Njegova kompanija bilježi stalan rast, pogotovo u industriji luksuznih proizvoda.

Mark Zuckerberg
Neto vrijednost: $107 milijardi
Kompanija: Meta (Facebook)
Osnivač Facebooka (sada Meta) mogao bi postati bilioner do 2030. godine, zahvaljujući svom fokusu na razvoj Metaverzuma i inovacije u oblasti virtualne stvarnosti, koje će oblikovati budućnost digitalne interakcije.

Bill Gates
Neto vrijednost: $114 milijardi
Kompanija: Microsoft
Iako Gates donira veliki dio svog bogatstva kroz fondaciju Bill & Melinda Gates, njegovo kontinuirano ulaganje u tehnološki sektor i drugi biznisi mogli bi ga dovesti do statusa bilionera do 2032. godine.

Larry Page
Neto vrijednost: $110 milijardi
Kompanija: Alphabet (Google)
Kao jedan od osnivača Googlea, Page je neizostavan dio tehnološkog napretka. Njegove investicije u oblast umjetne inteligencije i autonomnih vozila mogli bi ga dovesti do bilionskog statusa do 2034. godine.

Sergey Brin
Neto vrijednost: $106 milijardi
Kompanija: Alphabet (Google)
Brin, kao suosnivač Googlea, dijeli sličan put kao Page. Njegovo bogatstvo nastavlja rasti zahvaljujući ulaganju u tehnologije budućnosti, a predviđa se da bi i on mogao postati bilioner do 2034. godine.

Warren Buffett
Neto vrijednost: $114 milijardi
Kompanija: Berkshire Hathaway
Iako je Buffett jedan od najstarijih milijardera na listi, njegovo ulaganje u dionice i preduzeća putem Berkshire Hathawaya moglo bi ga dovesti do bilionskog statusa do 2035. godine, uprkos njegovim filantropskim naporima.

Autsajderi na putu do biliona

Jeff Bezos, osnivač Amazona, trenutno je druga najbogatija osoba na svijetu, ali se nalazi tek na 12. mjestu liste potencijalnih bilionera, s predviđanjem da bi mogao dostići ovu prekretnicu do 2036. godine. Osnivačima Googlea, Larry-u Page-u i Sergey-u Brinu, također se predviđa da će čekati do 2034. godine kako bi dostigli status bilionera, dok vještačka inteligencija i tehnološki napredak možda ubrzaju njihov put do vrha.

Svijet bogatstva se ubrzano mijenja, a s inovacijama i neprestanim rastom novih tehnologija, prvi bilioner možda je bliži nego što mislimo.