Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zapečene palačinke koje će voljeti i ljubitelji slatkih palačinki

Preuzmite sliku

Svaki dan pravi je dan za palačinke, slatke ili slane.

Čak i ako ste najveći ljubitelji slatkih palačinki, mogao bi vas osvojiti recept za slane zapečene palačinke koje se pripremaju s mljevenim mesom i holandskim umakom. Takve gratinirane palačinke bit će izvrstan izbor za ručak, a ako što i ostane, sigurno će se pojesti za večeru.

Sastojci za zapečene (gratinirane) palačinke: 3 – 4 palačinke, 200 g mljevenog mesa,1 stara žemlja, 2 kašike isjeckanoga začinskog bilja, 1 kašika mlijeka ,1 jaje, sol, orašak, 1/4 l holandskog umaka

Priprema:  Od mljevenog mesa, namočene i ocijeđene žemlje, biljnih aromatičnih začina, mlijeka, jaja i začina pripremite ne pretvrdu smjesu od mesa. Njome premažite pečene palačinke, uvijte ih i izrežite na komade široke otprilike dva centimetra.

Vatrostalni kalup dobro podmažite, stavite u njega izrezane komade palačinki, prelijte umakom i zapecite u pećnici koju ste prije zagrijali na srednjoj temperaturi 15 do 20 minuta. Uz zapečene palačinke možete servirati ribani sir.

Sastojci za holandski umak: 90 g maslaca, 2 žumanjka, 1/4 l juhe od mesa ili povrća, sol, orašak, šećer, limunov sok
– 1 žlica kiselog vrhnja

Priprema: Trećinu maslaca rastopite u pari u malom kotliću za miješanje jela i neprestano tucite dodajući malo juhe i jedan žumanjak. Mutite još neko vrijeme, zatim dodajte još trećinu maslaca. Dolijte još malo tekućine i još jedan žumanjak. Kad se umak počne zgušnjavati, dodajte ostatak maslaca, umutite malo vrhnja, začinite solju, oraškom, šećerom i sokom od limuna. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,