Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tajni sastojak koji će vaš hljeb učiniti neodoljivim

Preuzmite sliku

Popularno

Proljeće nam je već došlo, ali je svakako vrijeme da još malo uživate u blagodatima domaćeg hljeba iz rerne.

Za koji god recept da se odlučite morate poštovati osnovna pravila kako se mijesi hljeb. Recepti za hljeb se razlikuju po vrstama brašna. Sve zavisi od toga kakvo vam je brašno kvaliteta. Za pripremu hljeba se uglavnom mora odvojiti prilično vremena, da tijesto može da naraste, premijesi se, ispeče, ohladi i tek onda je hljeb spreman za jelo. Ako preskočite neki od koraka, hljeb neće ispasti onako kako ste zamišljali.

Ako ste početnik u kuhinji i ako je ovo prvi put da pripremate svoj domaći hljeb, nekoliko savjeta i jedan tajni sastojak može vam pomoći da tijesto bude ukusno. Na početku morate paziti da vam brašno i kvasac budu svježi. Također se možete poslužiti sa mikserom za tijesto, koji će vam uštedjeti snagu i ujednačeno i brže pripremiti tijesto.

Prije nego što počenete da pripremate tijesto, puter i jaja izvadite iz frižidera i ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

Sljedeći korak, nemopjte pretjerivati sa kvascem ili praškom za pecivo. Tijesto uvijek ubacujte u već zagrijanu rernu. Najbolje bi bilo da sačekate 10-15 minuta od trenutka kada se rerna zagrije, pa tek onda da stavite tijesto u nju.

Tajni sastojak iskusnih pekara jeste jabukovo sirće. Potrebna je samo jedna kašika i tijesto će narasti bolje, biće još ukusnije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,