Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svi to radimo: Jedan sastojak omlet čini manje ukusnim i bolje je izbjegavati ga

Preuzmite sliku

Popularno

Jedan sastojak daje previše ‘vodenast’ ukus omletu i stoga je bolje izbjegavati ga.

Omlet je jedan od omiljenih doručaka ikad. iIko se priprema jako jednostavno i od minimalno sastojaka, mnogi šefovi kuhinja imaju neke svoje varijante s različitim izmjenama za fantastičan ukus.

Mnogi prave ogromnu grešku kada spremaju omlet, dodajući mu sastojak koji ne bi trebalo.

Ako mislite da je vaša metoda spremanja omleta provjerena, možda niste ni svjesni da pravite grešku koju bi bilo bolje izbjegavati, a ključ svega je jedan običan sastojak.

Kako navodi Eggs, dodaci koje stavljate u omlet važni su i ne treba olako da ih stavljate. U članku koji su naslovili “Kako da spremite savršen omlet”, navodi se da je prvi korak pažljivo spremanje nadjeva. Šta god da stavljate u omlet treba da se skuha ranije, jer neće imati vremena da se spremi u tavi za vrijeme prženja omleta.

Paradajz nije idealan sastojak omleta

Također se navodi da je važno da ne bude previše vode u sastojcima, jer, kad se zagriju, neki od njih, kao što je paradajz, zapravo prave “vodenast i neprijatan ukus”.

Zato se navodi da je, umjesto paradajza, bolje staviti paprike, gljive, sir, avokado

  • Recept za omlet

    – 2 ili 3 jaja

    – kašika vode ili mlijeka

    – maslac ili ulje

    – sir, gljive, paprika…

    Priprema

    Umutite jaja s mlijekom, soli i biberom. Lijepo pomiješajte bjelance i žumance.

    Zagrijte tavu s maslacem na srednjoj temperaturi. Kad se ugrije, sipajte jaja i viljuškom polako pomjerajte jaja s ivice do centra tave.

    Ne sipajte sastojke dok jaje izgleda “vlažno”, već tek kad se “stvrdne dovoljno”.

    Kad ste nasuli nadjev, preklopite omlet i pustite još malo da se doprž.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,