Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za Eingemacht: Legenda kaže da je izliječio više mamurluka od svih porodičnih doktora zajedno

Preuzmite sliku

Popularno

Deliciju uz koje su odrastale brojne generacije baštinili smo od susjeda iz Austrije, što objašnjava i sam naziv koji dolazi od njemačke riječi “eingemacht” što znači “sve zajedno”.

Legenda kaže da je izliječio više prehlada i mamurluka od svih porodičnih doktora zajedno, svaka domaćica pravi ga na svoj, jedinstveni način, a u nastavku je i recept kako biste ga i sami mogli zakuhati kod kuće.

Sastojci (za 4 osobe):

100 g pilećih iznutrica

400 g malih pilećih bataka (i/ili krilca)

1 manja glavica luka

1 peršinov korijen

2 veće mrkve

1 čeono bijelog luka

šaka graška (smrznutog ili svježeg)

cca. 1 l vode

1/2 kašike  brašna

1/4 kašike crvene mljevene paprike

začini: so, biber i svežnjić peršinovog lista

Sastojci za noklice:

100 g oštrog brašna

1 manje jaje

100 ml mlake vode (+ so)

Priprema: Pileće iznutrice i batke operite i osušite. Iznutrice po potrebi narežite na manje komade, a batke kod zgloba zarežite oštrim nožem do kosti. Luk nasjeckajte što sitnije možete i popirjajte ga na malo ulja do ne postane staklast, a zatim dodajte meso. Meso popirjajte sa svih strana i malo posolite.

Mrkvu narežite na kolutiće, a peršinov korijen na sitne kockice pa ih zajedno dodajte mesu. Kratko pirjajte i dodajte sitno sjeckani češnjak. Kad on zamiriši, podlijte s malo vode, popaprite i posolite te pirjajte sve zajedno dok meso i povrće ne omekšaju. Povremeno promiješajte i po potrebi podlijte vodom. Kad je meso omekšalo dodajte brašno i mljevenu papriku, koju smo prije toga otopili u malo vode, dobro promiješajte i zalijte litrom vode (možete staviti i više vode, ovisi o tome koliko gustu supu želite).

Pojačajte vatru i pričekajte da proključa. Kad supa proključa, dodajte joj grašak i u nju, pomoću kašičice spuštajte noklice. Njih pripremamo tako da u manjoj zdjeli pomiješamo brašno, jaje, mlaku vodu i malo soli, dobro “strajbamo” s vilicom da se razbiju sve grudice i da se dobije homogena smjesa. Smjesa ne smije biti prerijetka, tj. ne smije vam curiti sa kašike. A opet ne smije biti pregusta.

Kako biste noklice lakše spuštali u supu, kafenu kašiku s kojom ćete to raditi prvo uronite na kratko u supu da ju navlažite. Zatim njome zagrabite malo smjese (ne previše jer se oni udvostruče prilikom kuhanja) i opet ju uronite u supu. Noklice će same ispadati u supu. Po potrebi okus još dotjerajte solju, paprom i kuhajte dok grašak i noklice nisu kuhani. Na kraju dodajte sitno sjeckani peršinov list i odmah poslužite. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje