Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prijedlog za današnji iftar: Domaći bosanski ćevapi u lepini

Preuzmite sliku

Ako imate poteškoća sa idejama oko spravljenja iftara, isprobajte ovaj recept za domaće bosanske ćevape.

Nema potrebe za pričom koliko su bosanski ćevapi dio svakodnevne kulture i tradicije Bosanaca i Hercegovaca. To je omiljeno jelo kako starosjedilaca tako i turista, zato se i priprema domaće, kućne varijante bosanskih ćevapčića podrazumijeva kao već svima dobro znana receptura.

Za one koji nisu u potpunosti usavršili pripremu kućne, domaće verzije bosanskih ćevapa, tu je recept koji je podijelila Hanuma kocht.

Sastojci za ćevape

2 kg sitno mljevene junetine, teletine, ovčetine ili janjetine (najbolja kombinacija: 1,5 kg junetine ili teletine i 500 g janjetine ili ovčetine)

5 čeona bijelog luka

10 g sode bikarbone (ca. 2 kaškice)

20 g soli

100 ml vode

50 ml mineralne (gazirane) vode

1-2 kašičiice bibera

Preljev za lepinje

1 kocka goveđeg temeljca/supe

oko 300 ml vode

Za brzi kajmak

250 g svježeg sira/krem sira

100 g maslaca na sobnoj temperaturi

120 g feta sira

100 ml vrhnja za kuhanje

3 kašike kiselog vrhnja

so po potrebi

Fil za punjene pljeskavice i ćevape

120 g svježeg sira/krem sira

50 g feta sira

Fil br. 2 za pljeskavice

100 g naribane mozzarelle

4-6 šampinjona

Priprema kajmaka

Izmiksajte sve sastojke štapnim mikserom. Ostavite kajmak na barem sat vremena u frižideru da se ponovo stvrde.

Priprema ćevapa

1. Što se tiče dijelova mesa, preporučuje se korištenje mesa sa rebara, prsa, plećke i vrata. U svakom slučaju ne smije biti žilavo i mora imati dovoljno masnoće, tj. oko 20-30 %. Meso možete kod kuće samljeti ako imate odgovarajuću mašinu. Bitno je da se samelje dva puta kako bi bilo što sitnije.

2. Bijeli luk protisnite kroz presu ili izrežite na što sitnije kockice. Pomiješajte ga sa 100 ml vode i kratko prokuhajte.

3. Ovu vodu ostavite da se ohladi pa skupa sa mineralnom vodom, solju i biberom prelijte preko mesa. UPDATE: prije sam sodu bikarbonu stavljala u ovom koraku. To više ne radim. Bolji efekat ima kad se stavlja kratko pred formiranje ćevapa.

4. Rukama ili kuhinjskom mašinom smjesu dobro premijesite te pustite da odstoji najbolje preko noći u frižideru a najmanje 3 sata, ako žurite.

5. Sutradan sodu pomiješajte sa malkice vode jer se tako lakše rastopi pa prelijte preko mesa. Ponovo rukama ili kuhinjskom mašinom premijesite. Formirajte ćevape na vama najbolji način (pogledajte stari i novi video pa izaberite).

6. Gotove ćevape prekrijte prozirnom folijom pa stavite na min. 1 h u frižider.

7. Pripremite zaljev/poljev tako što u 300 ml ključale vode rastopite kocku goveđeg temeljca i promiješate.

8. Presijecite lepinje na pola, prelijte ih sa 3-4 kašike poljeva i stavite ih sa polivenom stranom prema dolje na roštilj ili u vrelu tavu. Pržite ih dok ne dobiju lijepu boju i tanku hrskavu koricu.

9. Ćevapi su najukusniji kad ih pečete na jakoj vatri na roštilju. Bitno je da rešetke pomastite kako se nebi zalijepili. Koristite loj ili drugu vrstu masnoće. Osim toga ih ne pecite predugo jer iznutra moraju imati lagano roskastu boju.

10. Ako ih pravite u tavi, pržite ih na jačoj vatri i na dovoljno ulja a kad su gotovi dodajte malo goveđe supe kako se nebi isušili.

11. Stavite donji dio lepinje na tanjir, napunite je ćevapima, poklopite gornjim poklopcem i servirajte skupa sa kajmakom, ajvarom i klasičnim ili mladim crvenim lukom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,