Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jeste li čuli za jelo “imam se onesvijestio”? Ova simfonija slatkih okusa odlična je ideja za iftar

Preuzmite sliku

Popularno

Imate li ideju za večerašnji iftar? Ako je vaš odgovor negativan, onda probajte dati priliku ovom starom receptu neobičnog imena “imam se onesvijestio”.

Ovo tradicionalno tursko jelo s nazivom “imam bayildi” u prijevodu znači “imam se onesvijestio” i simbolizira njegove nevjerovatne okuse.

U ovom receptu patlidžan se razreže po dužini, puni mješavinom paradajza, luka, bijelog luka i raznih začina, a zatim se peče dok patlidžan ne omekša i okusi se stope. Rezultat je jelo koje se topi u ustima i simfonija slatkih okusa.

Prema predanju, supruga jednog imama je pripremila ovo ukusno jelo, poslužila je ga svom suprugu hladno, pripremljeno sa maslinovim uljem i imamu se toliko dopalo, da je pao u nesvijest od oduševljenja.

Sastojci

3 patlidžana

1 glavica crnog luka

3 čehne bijelog luka

50 g izrendane mrkve

50 g riže

2 zrela paradajza

2 kašike gustog soka od paradajza

5 kašika maslinovog ulja

biber, so

peršun po želji

Priprema

Patlidžan isjeći po dužini, izdubiti sredinu i posoliti. Na maslinovom ulju propržite bijeli i crni luk sitno isjeckan, pa dodati povrće, sok od paradajza i kuhanu rižu i sitno isjeckan peršun. Stavite u pleh patlidžan, punite smjesom koju ste pripremili. Nalijte malo vode i pecite u predhodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje